Deeg kneden

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: allrecipes
Deeg kneden
1 van 1
<
>
Het kneden van gistdeeg versterkt de glutenstrengen die een brood zijn structuur geven. Zonder goed geknede gluten wordt uw brood in plaats van heerlijk zacht, hard en taai.
Kneden, kneden en nog eens kneden
Bekijk hier stap voor stap hoe je het deeg het best kunt kneden.

1
Leg het deeg op een goed bebloemd oppervlak. Pak de kant die het verst van u af ligt en vouw deze naar u toe.
2
Vouw het deeg dubbel en gebruik uw lichaamsgewicht om het aan te drukken. In het begin van het kneedproces wordt er veel meel gebruikt. Gebruik dit ook, maar zorg ervoor dat u per keer niet meer toegevoegt dan het deeg makkelijk kan opnemen, anders verstoort dit de verhouding meel, gist, water en zout.
3
Draai het deeg een kwartslag (90°), neem de andere kant en vouw het dubbel. Nogmaals met uw volle gewicht aandrukken. Herhaal dit proces gedurende ong. 10 minuten tot u een zijdezacht, elastisch deeg heeft.
Kan ik teveel kneden?
Als u met de hand kneed kunt u gerust veel kneden; om de glutenstructuur te verbreken zou u echt heel veel moeten kneden!
Meelsoorten
Bepaalde meelsoorten geven een steviger deeg, hoe vaak u het ook kneedt. Roggemeel bijvoorbeeld bevat geen glutenproteïnen, daarom wordt in veel recepten voor brood met roggemeel, ook tarwemeel gebruikt. Volkorenmeel heeft een hoog proteïnegehalte, maar de korrels bemoeilijken het glutenproces, waardoor een brood dat alleen uit volkorenbloem bestaat, een behoorlijk stevige structuur heeft.
4
Als u rozijnen, noten of olijven gebruikt, verwerk die dan nu in het deeg.
Goed gekneed?
Gebruiksklaar deeg moet heel zacht zijn met kleine luchtbelletjes net onder het oppervlak.
5
Als u klaar bent met kneden, vorm het deeg dan losjes tot een bal. Leg deze bal in een met olie ingevette kom, draai de bal door de kom zodat het deeg een gelijkmatig olielaagje krijgt en laat het deeg met de gladde kant naar boven rijzen.
6
Dek het deeg af met een vochtige theedoek of keukenplastic zodat de bovenkant niet uitdroogt. Laat het deeg rijzen volgens de aanwijzingen in het recept.
7
Tussen de eerste en tweede rijscyclus hoeft u het deeg niet opnieuw te kneden; u kunt het voorzichtig vouwen om wat lucht te verwijderen.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (3)
 • Opmerking: tommiederidder

  Geplaatst: 02 mrt 2016

  Opmerking: daydee13

  Geplaatst: 19 feb 2013

  Beoordeling: Patty

  Handig artikel. Ik heb zelf eens een brood gemaakt van alleen volkorenmeel. Nu voeg ik er vaak gewoon tarwemeel en soms zelfs extra glutenmeel/glutenpoeder aan toe, daar wordt het brood inderdaad mooi zacht (en luchtig) van.
  Geplaatst: 16 sep 2010 Makkelijk
  Patty
  • Patty
  • Gevorderd
  • Zwolle, Nederland

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten