Aantal keer bekeken:
Laatste wijziging:

Pannenkoeken bakken

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: allrecipes
Pannenkoeken bakken
1 van 11
<
>
Met deze stap voor stap beschrijving met foto's, mislukken je pannenkoeken nooit meer!

Ingrediënten
We hebben een eenvoudig pannenkoekbeslag gebruikt, voldoende voor 4-6 personen:
  • 250 gr bloem
  • een snufje zout
  • 2 grote eieren
  • 500 ml melk

Je hebt ook boter nodig om in te bakken en bijvoorbeeld suiker, jam of stroop om te serveren.

1 Pannenkoeken bakken stap foto 1
Zeef de bloem met het zout in een grote mengkom.
2 Pannenkoeken bakken stap foto 2
Breek de eieren in een kommetje en voeg ze dan toe aan het meel.
3 Pannenkoeken bakken stap foto 3
Schenk de helft van de melk erbij en mix dit (met een elektrische mixer) goed door, tot er geen klontjes meer zijn.
4 Pannenkoeken bakken stap foto 4
Voeg de resterende melk toe en mix tot een glad beslag. Let goed op de randen van de kom, daar kunnen soms nog wat klontjes achterblijven.
5 Pannenkoeken bakken stap foto 5
Verhit een koekenpan met een doorsnee van 20 cm op middelhoog vuur. Doe een klein klontje boter in de pan en beweeg de pan zodat de smeltende boter zich over de bodem verspreidt.
Wanneer is de pan heet genoeg?
Wacht niet tot de rook eraf komt! De boter zal dan verbranden. Doe een druppel water in de pan, als het sist, is de pan heet genoeg. Het kan zijn dat je na je eerste pannenkoek het vuur iets lager moet zetten omdat de pan anders te heet wordt.
6 Pannenkoeken bakken stap foto 6
Gebruik een soeplepel (ongeveer een halve schep per keer) om het beslag in de pan te schenken en beweeg de pan daarbij zodat het beslag gelijkmatig over de bodem wordt verdeeld.
7 Pannenkoeken bakken stap foto 7
Als het beslag 'opdroogt' en er vormen zich bubbeltjes in het beslag, schud dan met de pan om te kijken of de pannenkoek al los komt. Als de pannenkoek los komt, en de randjes al een beetje gebakken zijn, is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Dit is na ongeveer een minuut.
8 Pannenkoeken bakken stap foto 8
Draai de pannenkoek om met een spatel.
9 Pannenkoeken bakken stap foto 9
Bak de pannenkoek aan de andere kant nog eens 30 seconden; het duurt maar de helft zo lang als het duurt om de eerste kant te bakken.
10 Pannenkoeken bakken stap foto 10
Check of de onderkant mooi goudbruin is, en schuif dan je pannenkoek op een bord. Serveer met stroop, of bijvoorbeeld met suiker en wat uitgeperst citroensap. Doe een klontje boter in de pan en herhaal de stappen voor het overige beslag (vanaf stap 6).
Tips

Warm houden
Je kunt de pannenkoeken warm houden door ze op te stapelen op een bord en af te dekken met folie. Je kunt ze ook warm houden in een oven op de laagste temperatuur.

Eerste pannenkoek wordt niet bruin
De pan is waarschijnlijk nog niet heet genoeg. Je wilt ook geen rokende pan, maar een pan die zo heet is dat een druppel water meteen begint te sissen.

Bekijk al onze recepten voor pannenkoeken !
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (3)
Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe. Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?
  • Opmerking: fiero17

    kan niet mislukken
    Geplaatst: 19 jul 2016
    fiero17
    • fiero17
    • Niet aangegeven
    • 2660, België

    Opmerking: Hendrika

    precies zoals ik altijd pannekoeken bak, meestal met 2 koekepannen tegelijk als er meerdere gasten aanschuiven
    Geplaatst: 06 jul 2012
    • Hendrika
    • Gevorderd
    • Oosterhout, Nederland

    Opmerking: WitteMuis

    Om pannenkoeken warm te houden, ik breng een pan water aan de kook, leg een vuurvaste schaal erop, en dan de pannenkoeken erin, met een deksel op de schaal, houdt ze zo goed warm.
    Geplaatst: 27 aug 2011

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten