Kalkoen - veelgestelde vragen

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: chibi chef
Kalkoen - veelgestelde vragen
1 van 1
<
>
Al je vragen over het braden van een kalkoen worden hier beantwoord, in onze verzameling veelgestelde vragen over het voorbereiden, braden en bewaren van een hele kalkoen.

Hoe braad ik een kalkoen?

Verwijder eerst de ingewanden uit de verse of ontdooide kalkoen. Spoel vervolgens de kalkoen van binnen en van buiten goed af, en dep dan droog met keukenpapier. Als je de kalkoen wilt vullen, kun je dit nu doen met voorbereide vulling. Doe er niet teveel vulling in, maar ongeveer 100 tot 175 gram per 450 gr kalkoen.

Bestrijk het vel met gesmolten boter of olie. Druk de poten goed onder de kalkoen of bind het samen met keukentouw. En steek als laatste een vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen. De thermometer hoort naar de kalkoen te wijzen, maar niet het bot te raken. Leg de kalkoen op een rooster in een braadslee in een voorverwarmde oven van 180 graden C / gasstand 4.

Bekijk onze kalkoenrecepten voor heerlijke recepten voor gebraden kalkoen, maar ook recepten voor kalkoenfilet of kalkoengehakt. En bekijk ook ons artikel over het braden van kalkoen, voor meer tips en trucs.

Hoe groot moet de kalkoen zijn?

Je kunt kalkoen vers of ingevroren kopen in groottes varierend van 2 kilo tot wel 10 kilo. Reken op 300-600 gr kalkoen per gast, afhankelijk van hoeveel restjes je over wilt houden (voor verwerking in andere recepten). Als je een heleboel gasten hebt kun je misschien beter twee middelgrote kalkoenen kopen dan één hele grote, om de bereidingstijd te verkorten.

Hoe ontdooi ik een kalkoen?

De beste manier om een kalkoen te laten ontdooien is in de koelkast. Hou een dag aan voor elke 2,25 kilo kalkoen. Een snellere manier om een kalkoen te laten ontdooien is in een koudwaterbad. Dit neemt ongeveer 30 minuten per 450 gram. Het water moet blijven stromen uit de kraan, of regelmatig ververst worden, om bevriezing tegen te gaan. Je kunt ook een combinatie van deze twee methodes gebruiken. Ontdooi een kalkoen nooit op kamertemperatuur.

Kan ik de kalkoen een dag vantevoren braden en dan weer opwarmen?

Je moet nooit de kalkoen maar gedeeltelijk braden op de dag vantevoren om zo de bereidingstijd te verkorten op de dag zelf. Dit zorgt namelijk voor een perfect klimaat voor bacterieën om te groeien, wat kan leiden tot voedselvergiftiging. Wat je wel kunt doen is de hele kalkoen al braden, dan in plakken snijden en deze in lagen in een ovenschaal leggen om weer op te warmen. Je kunt het vochtverlies minimaliseren door de schaal af te dekken met aluminiumfolie. Het borstvlees zal sneller uitdrogen dan de rest van het kalkoenvlees, dus leg dit onderop in de ovenschaal, en je kunt er wellicht wat jus of kalkoenbouillon over schenken.

Kan ik de kalkoen al een dag vantevoren vullen?

Je moet gevogelte nooit al uren vantevoren vullen, want de holte biedt zo een perfecte omgeving voor bacterieën om te groeien. Het is het beste om de vulling vlak voor het vullen en braden van de kalkoen te bereiden. De vulling is op die manier nog warm als je de kalkoen ermee vult, waardoor de vulling zeker een temperatuur van (minimaal) 74 graden C heeft bereikt zodra de kalkoen gaar is. De vulling moet altijd minimaal 74 graden C zijn, zodat bacterieën geen kans krijgen. De temperatuur kan worden gemeten door een thermometer in het midden van de holte van de kalkoen te steken.

Als de kalkoen al gaar is voordat de vulling de gewenste temperatuur heeft bereikt, schep het er dan uit, leg het in een ingevette ovenschaal en warm dit apart op in de magnetron of in de oven op 180 graden C tot het een temperatuur van 74 graden C heeft bereikt.

Bekijk onze recepten voor vulling voor kalkoen.

Hoe vries ik gebraden kalkoenvlees in?

Gebraden kalkoen kun je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren, maar invriezen is altijd een goede optie als je een heleboel overgebleven vlees hebt.

Kalkoenvlees dat goed luchtdicht is verpakt in plastic kun je tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Als je kalkoen met de jus invriest helpt dit tegen uitdroging. Laat de kalkoen een nacht in de koelkast ontdooien, of gebruik de ontdooistand op je magnetron. Als je vlees ontdooit in de magnetron, moet je het direct daarna klaarmaken. Als je kalkoenvlees weer opwarmt, zorg er dan voor dat het een interne temperatuur bereikt van 70 graden C.

Als je de botten en het karkas van de kalkoen niet direct (voor iets anders) gebruikt, dan kun je ze ook apart invriezen, om er later een heerlijke kalkoenbouillon van te maken voor soep en stoofpotten.

Hoe rook ik een kalkoen?

Gerookte kalkoen is eenvoudig te maken, indien je de juiste middelen hebt, in dit geval een rookoven. Met een rookoven kun je de temperatuur goed reguleren, wat erg belangrijk is als je een grote kalkoen wilt bereiden in een lange bereidingstijd.

Hoe maak ik jus voor kalkoen?

Begin met een gelijke hoeveelheid bloem en vet, zoals boter of vleessap. Hiermee maak je een roux. Mix de bloem met het vet tot een pasta in een pan op middelhoog vuur en voeg dan geleidelijk kalkoen- of kippenbouillon toe, onder voortdurend roeren. Kook dit tot het dikker is geworden, terwijl je voortdurend roert om klontjes te voorkomen. Richtlijn: 8 eetlepels roux is genoeg voor 1 liter bouillon.

Bekijk onze kalkoenrecepten voor meer ideeën met kalkoen.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe. Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht