Hoe maak je perfecte risotto

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: Key
Hoe maak je perfecte risotto
1 van 1
<
>
Risotto wordt vaak alleen in restaurants gegeten, omdat men denkt dat het moeilijk te bereiden is. Met een beetje geduld en aandacht is het juist een eenvoudig en zeer veelzijdig gerecht om thuis te maken.

De rijst

Traditioneel wordt voor risotto Carnaroli of Arborio rijst gebruikt. Korte, brede rijst met een hoog gehalte aan zetmeel en de capaciteit om aardig wat vocht op te nemen zonder papperig te worden. Maar je kunt eigenlijk elk klein, zetmeelrijk graan - rijst, parelgort of spelt - klaarmaken op de manier van risotto.
Bouillon

Rijst wordt vaak gekookt met twee keer zoveel water als rijst. Zo werkt het niet met risotto. Omdat het op het fornuis, zonder deksel wordt gekookt, verdampt er veel meer vocht. Houd rekening met drie keer zoveel vocht voor het bereiden van risotto, en dat vocht is bouillon in welke soort dan ook. In restaurants wordt vaak zelfgemaakte kippenbouillon gebruikt, maar je kunt elk soort bouillon gebruiken – kip, runder, groente of vis – zolang het maar goed van smaak is en past bij de ingrediënten die je verder nog door de risotto doet.
Bouillonblokjes?
Je kunt ook zeker bouillonblokjes gebruiken. Let dan wel op het zoutgehalte, dat kan wat te hoog worden naarmate het vocht verdampt. Kies dus voor blokjes met een laag sodiumgehalte indien mogelijk.
Aroma toevoegen

De bouillon is je eerste basissmaak. Verwarm het in een sauspan, want hete bouillon wordt sneller en meer gelijkmatig opgenomen in de risotto. Terwijl de bouillon warm wordt, fruit je ui of sjalot in een zware koekenpan. Zodra deze smaakmakers wat zachter zijn geworden, voeg je de rijst toe en 'bak' je die even mee in de pan. Je weet dat het klaar is als de rijst wat doorzichtig wordt aan de randjes. Als het recept vraagt om wijn, voeg het dan nu toe om nog meer smaak op te bouwen.
Welke wijn?
De enigszins zure smaak van Sauvignon Blanc past erg goed bij risotto.
Heel veel roeren?

Je kunt risotto niet op het fornuis laten staan zonder er enige aandacht aan te besteden, maar je hoeft ook niet continue te roeren. Voeg steeds een klein beetje bouillon per keer toe - 125 ml, of een soeplepel vol - en voeg meer toe zodra de bouillon is opgenomen in de risotto. Hou het vuur op zo'n temperatuur dat de bouillon en risotto net borrelt. Je moet de risotto in de gaten houden en meer dan 'af en toe' roeren, maar je hoeft er niet onophoudelijk mee bezig te zijn.

Neem de tijd tussen het roeren door om de volgende ingrediënten die je wilt toevoegen aan de risotto voor te bereiden, zoals geraspte Parmezaanse kaas, of iets anders.

De risotto is klaar als het beetgaar, 'al dente' is - stevig, maar niet te hard. Het moet meer vloeibaar zijn dan een droge schep rijst; het moet een beetje glanzen in de pan. Roer de Parmezaanse kaas en eventueel andere ingrediënten erdoor, bijvoorbeeld prosciutto, gekookte garnalen, gestoomde groenten, gebakken paddestoelen of kip. Roer een klontje boter erdoor aan het eind voor wat extra romigheid.
Risotto recepten

Bekijk al onze recepten voor risotto voor nog meer heerlijke ideeën.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe. Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten