Hoe maak je cupcakes

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: dabblingdiva
Hoe maak je cupcakes
1 van 1
<
>
Cupcakes is de Engelse benaming voor versierde cakejes. Ze zijn er in vele variaties, ze zien er fantastisch uit en iedereen is er dol op. Hier leggen we je uit hoe je eenvoudig zelf cupcakes kunt maken.
Elke cake is een cupcake
Je kunt elk recept voor cake gebruiken om er cupcakes van te maken. Het enige dat je moet aanpassen is de baktijd. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor eenvoudige vanillecake. Volg deze eenvoudige stappen om niet te mislukken cakejes te bakken:

1
Zorg ervoor, net als bij gewone cake, dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint. Weeg je ingrediënten af, verwarm de oven voor en vet de bakvorm(pjes) alvast in.
2
Je hebt speciale bakvormen voor cakejes en muffins, maar je kunt ook papieren bakvormpjes gebruiken. Als je een speciale bakvorm voor cakejes gebruikt, vet deze dan aan de bovenkant in en bekleed de vorm met papieren vormpjes.
Waarom papieren vormpjes?
Ook al gebruik je een speciale bakvorm, het is toch handig om ook papieren vormpjes te gebruiken. Zo kun je ze makkelijk verwijderen en het ziet er ook feestelijk uit. Bovendien: als je fruit of chocola in je cupcakes gebruikt, wil dit wel eens blijven kleven aan de bakvorm, ook al heb je de vorm goed ingevet.
3
Doe boter en suiker in een mengkom.
4
Mix de boter en suiker met een (hand)mixer op de middelste stand romig en luchtig.
NB
Het is belangrijk om de boter romig te mixen, omdat er zo lucht in komt, de boter wordt lichter van kleur en dit geeft straks een luchtiger resultaat.
5
Voeg de eieren (op kamertemperatuur) een voor een toe, en mix goed door na elke toevoeging. Gebruik geen koude eieren, want dan wordt je beslag korrelig, en je wilt juist een glad en romig beslag.
6
Als alle eieren goed zijn opgenomen, voeg dan eventueel smaakmakers toe als vanillesuiker, citroenrasp of aroma's.
7
Ingrediënten zoals cakemeel, baksoda en cacaopoeder moeten worden gezeefd voor je ze toevoegt aan de mengkom om droge klontjes in je cake te voorkomen.
8
Zodra je de droge ingrediënten aan je beslag hebt toegevoegd, roer je het goed door, maar niet te lang. Het moet wel een glad beslag worden. Vergeet niet de randjes van de kom los te schrapen met een rubberen spatel.
9
Onze favoriet keukengerei om cakebeslag in de vormpjes te scheppen is een ijslepel met een springveer. Het is snel, gelijkmatig en je houdt je handen schoon.
10
Zodra de vormpjes gevuld zijn, doe je ze meteen in de hete oven. Hoe langer je het beslag laat staan, hoe minder ze rijzen, dus bak al je cakejes het liefst tegelijk.
11
Cakes en cakejes worden in een relatief hete oven gebakken, zodat ze snel in vorm komen en niet uitdrogen. het cakerecept dat wij gebruiken vraagt om een oventemperatuur van 180 graden C. Omdat cakejes natuurlijk veel kleiner zijn, zijn ze veel sneller gaar dan een grote cake. Check op gaarheid na 20 minuten: de cakejes moeten terugveren als je voorzichtig op de bovenkant drukt met je vinger.
12
Als ze terugveren, test dan de gaarheid nog met een sateprikker.
 • Steek een prikker in het midden van de cupcake, laat het een moment zitten en haal er dan weer uit.
 • Als er beslag aan de prikker blijft kleven, bak ze dan nog een paar minuten langer.
 • Als de prikker er schoon uitkomt, of er kleven een paar kruimels aan, zijn ze gaar.

Laat ze afkoelen op een rooster tot je ze aan kunt raken en haal ze dan uit de speciale bakvorm om ze verder te laten afkoelen en te versieren.
13
Een cakeje is zo natuurlijk al erg lekker, maar het ziet er extra feestelijk (en lekker!) uit als je ze versiert met bijvoorbeeld glazuur, fondant of marsepein. Wacht met het versieren tot de cakejes helemaal zijn afgekoeld.

Bekijk onze collectie glazuur voor taart en cake

Onze collectie cakerecepten

En natuurlijk onze recepten voor cupcakes
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (4)
 • Opmerking: LettyKruize

  Is te proberen
  Geplaatst: 21 feb 2013
  LettyKruize

  Opmerking: LettyKruize

  Geplaatst: 21 feb 2013
  LettyKruize

  Opmerking: keukenprinses88

  Gebruik silicionenvormpjes. Kleven niet en hoeven niet te worden imngevet. Ook handig om kleine puddinkjes in te maken. Komen er prachtig uit.
  Geplaatst: 25 sep 2012

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten