5
|
|
Haal het deksel van de pan en schep de rijst met een vork los.
- U kunt de rijst direct serveren, of het deksel laten zitten zodat de rijst warm blijft terwijl u de andere gerechten afmaakt.
- Om de rijst voor een salade te laten afkoelen verdeelt u de rijst over een bakplaat om het koelproces te versnellen.
- Wat de houdbaarheid van rijst betreft: u mag een pan rijst nooit langer dan 2 uur bij kamertemperatuur laten staan.
Andere verhoudingen voor het koken van rijst:
|
Zilvervliesrijst:
1 kopje rijst en 2 kopjes water. Breng het water aan de kook, zet de vlam laag en laat de rijst 45 minuten zachtjes koken. Van het vuur halen en in een gesloten pan 10 minuten laten rusten alvorens te serveren.
Basmati- of jasmijnrijst:
volg de aanwijzingen voor het koken van langkorrelige, witte rijst.
Wilde rijst:
1 kopje rijst en 3 kopjes water. Breng het water aan de kook, zet de vlam laag en laat 45 minuten zachtjes koken. Van het vuur halen en in een gesloten pan 10 minuten laten rusten alvorens te serveren.
Pilavrijst:
Voor pilavgerechten wordt de rijst in olie gesauteerd zodat de korrels tijdens het gaarproces niet aan elkaar plakken. Kook de rijst onder voortdurend roeren 2-3 minuten tot de korrels doorzichtig worden. Voeg vervolgens de kookvloeistof toe. Pilavgerechten kunt u op het fornuis of in de oven bereiden.