Hoe kook je rijst

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: allrecipes
Hoe kook je rijst
1 van 5
<
>
Eén kopje ongekookte rijst geeft drie kopjes gare rijst. Er bestaan honderden verschillende soorten rijst die in alle windstreken van de wereld geteeld worden, maar de meeste koks hebben maar een paar basisregels nodig om perfecte rijst te krijgen.

Er zijn verschillende rijstsoorten:
korte korrel, middelgrote korrel en langkorrelige rijst. Elke soort wordt voor verschillende soorten recepten en lokale gerechten gebruikt.
  • Witte rijst is gemalen om het buitenste laagje te verwijderen, de vlies en zaadkorrel, waardoor witte rijst sneller gaar is dan zilvervliesrijst.
  • Arboriorijst is een voorbeeld van een middelgrote rijst met veel zetmeel die gebruikt wordt om risotto te bereiden. Door het continue roeren tijdens het gaarproces komt het zetmeel vrij waarmee het gerecht indikt.
  • Zogenaamde ‘kleefrijst’ wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten. Het is een korte korrelsoort die meestal gestoomd wordt in plaats van gekookt.
  • Basmatirijst is een mooie, geurige, langkorrelige rijstsoort die groeit in India en Pakistan.
  • Wilde rijst is eigenlijk een graszaad en eigenlijk geen ’echte’ rijst. Het wordt vaak gebruikt in gemengde rijst of rijstmixen voor pilav.


Witte rijst is een gladde, fijne rijstsoort die voor het koken niet gewassen hoeft te worden. In recepten waarin andere rijstsoorten worden gebruikt, bijvoorbeeld basmati, wordt de rijst soms geweekt of afgespoeld om het teveel aan zetmeel te verwijderen.

Het koken van langkorrelige rijst:

1 Hoe kook je rijst stap foto 1
Doe 1 kopje rijst en 1,5 kopje water in een klein steelpannetje met goed sluitend deksel.
2 Hoe kook je rijst stap foto 2
Breng het water op een hoge vlam aan de kook tot er stoom onder het deksel vandaan komt. Houd de pan gesloten en kijk ook niet onder het deksel (een glazen deksel is heel handig!)
3
Zet de vlam op de laagste stand. De rijstkorrels zwellen door het absorberen van water. Als de vlam te hoog is, kan de rijst op de bodem van de pan aanbranden, terwijl de rijst boven in de pan nog niet gaar is. 20 minuten laten garen (eventueel een keukenwekker zetten).
4
Na 20 minuten het vuur uitzetten en de pan van het fornuis halen. Laat de rijst van het vuur af en met het deksel op de pan nogmaals 5 minuten staan (niet kijken, zodat de stoom niet kan ontsnappen).
5 Hoe kook je rijst stap foto 5
Haal het deksel van de pan en schep de rijst met een vork los.
  • U kunt de rijst direct serveren, of het deksel laten zitten zodat de rijst warm blijft terwijl u de andere gerechten afmaakt.
  • Om de rijst voor een salade te laten afkoelen verdeelt u de rijst over een bakplaat om het koelproces te versnellen.
  • Wat de houdbaarheid van rijst betreft: u mag een pan rijst nooit langer dan 2 uur bij kamertemperatuur laten staan.


Andere verhoudingen voor het koken van rijst:
Zilvervliesrijst:
1 kopje rijst en 2 kopjes water. Breng het water aan de kook, zet de vlam laag en laat de rijst 45 minuten zachtjes koken. Van het vuur halen en in een gesloten pan 10 minuten laten rusten alvorens te serveren.
Basmati- of jasmijnrijst:
volg de aanwijzingen voor het koken van langkorrelige, witte rijst.
Wilde rijst:
1 kopje rijst en 3 kopjes water. Breng het water aan de kook, zet de vlam laag en laat 45 minuten zachtjes koken. Van het vuur halen en in een gesloten pan 10 minuten laten rusten alvorens te serveren.
Pilavrijst:
Voor pilavgerechten wordt de rijst in olie gesauteerd zodat de korrels tijdens het gaarproces niet aan elkaar plakken. Kook de rijst onder voortdurend roeren 2-3 minuten tot de korrels doorzichtig worden. Voeg vervolgens de kookvloeistof toe. Pilavgerechten kunt u op het fornuis of in de oven bereiden.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (2)

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten