Frituren

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: allrecipes
Frituren
1 van 1
<
>
Een leuke manier om lekkernijen als friet, chips, donuts, bitterballen en oliebollen te bereiden.

Frituurtechniek
Gefrituurde gerechten zijn, mits op de juiste manier bereid, niet vetter of zwaarder dan andere gerechten. Deze manier van koken kan gevaarlijk zijn vanwege de extreem hoge temperatuur van het vet en mogelijke brandwonden. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat u erg voorzichtig moet zijn tijdens frituren! Om deze methode uit te leggen maken we uienringen van rode ui.

1
Bij frituren kunt u het best een neutrale olie gebruiken, zoals plantaardige olie of arachideolie. Plantaardig of dierlijk frituurvet zijn ook geschikt. Extra-virgin olijfolie en boter gaan al op lagere temperatuur roken, en verbranden dus ook op een veel lagere temperatuur, waardoor de gefrituurde gerechten een verbrande, bittere smaak krijgen. Gebruik voldoende olie zodat er genoeg vet is om de producten die u wilt bereiden onder te dompelen.
2
Zet een pan met olie op een hoge vlam. Het verhitten van een grote hoeveelheid olie kan even duren. Voor frituren moet de olie een temperatuur van 185°C hebben. Gebruik een suikerthermometer of andere kookthermometer die u aan de pan kunt hangen. De temperatuur waarbij olie begint aan te branden ligt tussen 200 en 225°C; de temperatuur waarbij olie vlam vat, ligt rond 250°C. Het is dus belangrijk om de temperatuur van de olie in de gaten te houden. Als de olie eenmaal de juiste temperatuur heeft, zet u het vuur laag. Als u ziet dat de temperatuur begint te dalen (op de thermometer), zet u het vuur ietsje hoger tot de thermometer weer 185°C aangeeft.
3
Om te voorkomen dat de olie spettert als u de deegpakketje in de pan legt, gebruikt u een lepel met een lang handvat en laat u ze voorzichtig in de olie zakken. De pakketjes vanaf een afstandje in de olie gooien, kan gevaarlijke spetters geven. Hoe dichter u bij de olie kunt komen alvorens de gerechten erin te leggen, hoe veiliger u frituurt.
4
Als het deegpakketje in de olie gelegd is, begint dit hevig te pruttelen. Als het eerste pakketje een goudbruine buitenkant heeft, controleer u of de uien ring helemaal gaar is. Als hij goudbruin van buiten is, maar niet gaar van binnen, laat u de temperatuur van het vet zakken (tot ong. 165°C) en begint u opnieuw.
5
Heeft de olie eenmaal de juiste temperatuur en krijgt u inderdaad heerlijke, goed gebakken hapjes, dan kunt u meer deegpakketjes aan de olie toevoegen. Niet teveel: door te veel toe te voegen zakt de temperatuur van de olie te snel, waardoor de gerechten vet worden. Bovendien loopt u het risico dat de hapjes in de pan aan elkaar kleven.
6
Zijn de uienringen eenmaal mooi goudbruin, dan schept u ze met een schuimspaan uit de pan en laat u ze op een stuk keukenrol of een koelrekje uitlekken.
7
Nu nog op smaak brengen! Kruiden en specerijen toevoegen is het beste als de gerechten nog warm zijn en net uit het vet komen. (Als u donuts maakt, dan rolt u deze nu door de suiker).
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe. Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten