GRATIS LIDMAATSCHAP!

Bewaar je Favoriete recepten! Voeg labels, beoordelingen, recepten en meer toe. Gratis en gemakkelijk!

Verwante categorieën


Zelf worst maken

Artikel van: allrecipes  |  Video van: allrecipes
Zelfgemaakte worst is echt de moeite waard. In dit artikel leggen wij je uit hoe je het worstgehakt maakt, hoe je de worsten vult en nog veel meer.
Wat je nodig hebt:
* een vleesmolen
* trechters om de worsten mee te vullen
* worstvellen, ofwel een varkensdarm of schaapdarm (bij de slager verkrijgbaar)
* vlees en kruiden

1 Zelf worst maken stap foto 1
Leg de vleesmolen in de vriezer tot deze goed koud is geworden, want dan mengt het spek straks beter met het vlees.
2 Zelf worst maken stap foto 2
Snij een vleessoort naar keuze in blokjes van 2 cm. Hier gebruiken we varkensschouder en varkensrugspek. Leg de blokjes vlees en spek ongeveer 30 minuten in de vriezer, want dan kun je het straks makkelijker fijnmalen.
Verhouding vlees tot vet
Een goede vlees/vet verhouding is 80% vlees en 20% vet.
3 Zelf worst maken stap foto 3
Stop het gekoelde vlees en spek samen beetje bij beetje in de gekoelde vleesmolen. De plaat, die in de vleesmolen wordt bevestigd, is afhankelijk van het recept, maar de meeste recepten vragen om een kleine of een middelgrote plaat. De gaatjes in de plaat bepalen de dikte van het gehakt, met kleine gaatjes wordt het gehakt fijner dan met een grotere plaat.
4 Zelf worst maken stap foto 4
Voeg de kruiden toe die in het worstrecept worden aangegeven: dit kan variëren van gedroogde kruiden tot knoflook, verse kruiden of zelfs wijn...en zout, natuurlijk!
5 Zelf worst maken stap foto 5
Meng de kruiden goed met je handen door het gehakt tot het mengsel begint samen te klonteren. Dek de kom af met plasticfolie en zet minimaal 1 uur tot een hele nacht in de koelkast.
Je kunt het vullen overslaan
Op dit punt is het worstgehakt al geschikt om in recepten te verwerken, zoals saucijzenbroodjes of pastasauzen. Je kunt ook een klein deel van het worstvlees in de pan bakken om te proeven of er genoeg kruiden zijn gebruikt.
6 Zelf worst maken stap foto 6
Week de worstvellen 30 minuten in koud water en spoel daarna goed van binnen en buiten af onder de kraan
7 Zelf worst maken stap foto 7
Maak een trechter vast aan de vleesmolen. De omvang is afhankelijk van het soort worst dat wordt gemaakt; gewone braadworsten vragen vaak om een middelgrote trechter, terwijl kleinere worsten zoals merguez en chipolata vragen om een ​​kleine trechter.
8 Zelf worst maken stap foto 8
Schuif het worstvel over de trechter en snijd het overtollige vel weg.
9 Zelf worst maken stap foto 9
Voer het vleesmengsel door de trechter, maar stop zodra het vleesmengsel uit de trechter komt.
10 Zelf worst maken stap foto 10
Maak dan een knoopje in het uiteinde van de darm.
11 Zelf worst maken stap foto 11
Voer de rest van het vleesmengsel door de trechter en vul de darm, terwijl je de worst met je andere hand ondersteunt.
12 Zelf worst maken stap foto 12
Eenmaal klaar, leg je weer een knoopje in de darm.
13 Zelf worst maken stap foto 13
Draai de worstjes verschillende keren rond om ze in de gewenste lengte te verdelen. Wissel de draairichting bij elk worstje af (draai de éne keer linksom en bij het volgende worstje rechtsom, etc).
14 Zelf worst maken stap foto 14
Prik kleine gaatjes in de worsten, zodat er tijdens het bakken lucht kan ontsnappen.
15 Zelf worst maken stap foto 15
Scheid de worsten door het gedraaide stukje worstvel die hen verbindt door te knippen.
16 Zelf worst maken stap foto 16
Bewaar 3 tot 4 dagen in de koelkast of 2 maanden in de vriezer
Overgebleven worstvel?
Het is altijd beter om meer worstvellen in huis te hebben dan je nodig zou kunnen hebben voor het geval er eentje scheurt of al scheuren hebben. Als je na het worst maken restjes worstvel over hebt, knijp ze dan zo goed mogelijk uit en leg ze in een luchtdicht bakje om te drogen. Bedek het vel royaal met zout, zodat het zout het hele vel bedekt. Je kunt het worstvel nu voor onbepaalde tijd in de koelkast bewaren.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

  Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (1)
Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe.Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten