Asperges schillen, koken en bewaren

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: allrecipes
Asperges schillen, koken en bewaren
1 van 1
<
>
Zodra het aspergeseizoen is begonnen, willen we allemaal genieten van het 'witte goud'. Maar hoe schil je asperges? En hoe lang is de kooktijd voor asperges? Kun je asperges bewaren of invriezen? Je vindt de antwoorden op deze vragen in dit artikel. Bekijk na het lezen ook eens de heerlijke recepten in onze receptencollectie voor witte asperges!
Witte asperges
Het seizoen voor witte asperges loopt meestal van april tot eind juni. Verse asperges van goede kwaliteit horen niet dof te zijn, maar licht glanzend (vochtig), de onderkant hoort er fris gesneden en niet uitgedroogd uit te zien, zijn ongeveer 1,5 cm dik en hebben een dichte kop.

Asperges bewaren
Asperges kun je het beste binnen 2 dagen bereiden, maar je kunt ze tot maximaal 4 dagen bewaren, mits ongeschild en ongekookt. Wikkel ze na aankoop direct in een vochtige theedoek en bewaar ze onderin de koelkast. Geschilde, gekookte asperges kun je maximaal 1 dag bewaren in het afgekoelde kookvocht, in de koelkast.
Asperges schillen
Tenzij je de asperges direct van het land hebt, kun je de asperges het best eerst een half uur in koud water laten weken. Zo zuigen ze zich vol met water en gaat het schillen makkelijker. Je kunt de asperges schillen met een speciale aspergeschiller, maar met een dunschiller werkt het net zo goed. Hou de asperges bij de kop vast en schil vanaf de kop naar de onderkant, overlappend, tot alle harde schillen verwijderd zijn. Snij dan de harde onderkant (ongeveer 1 cm) eraf.
Schillen bewaren
Bewaar de schillen en steeltjes voor bijv. soep of saus!
Asperges koken
Je kunt asperges roerbakken, grillen, stomen of in de oven bereiden, maar de meest traditionele manier is om ze te koken. De beste manier is om ze rechtop te koken, met de punten/kopjes net boven het water. Heb je geen speciale aspergepan, dan kun je ook een grote, gewone pan gebruiken, maak van de asperges dan een bundeltje, met keukentouw en zet ze rechtop in de pan.

Voeg water toe aan de pan, voldoende om de asperges onder te laten staan, maar de kopjes net boven het water. Voeg een snuf zout en klontje boter toe aan het water en breng aan de kook. Doe de asperges vervolgens in de pan, zet het vuur iets lager zodra het water weer kookt, en laat dan zachtjes koken. Kooktijd: 10-15 minuten. Een andere methode is om de asperges 8-10 minuten te koken, dan van het vuur te halen en ongeveer 10 minuten te laten nagaren met de deksel nog op de pan.

Je kunt de asperges eventueel ook liggend in een gewone pan koken, de kans is alleen wel dat de kopjes iets te gaar worden. Je kunt dit enigszins voorkomen door de asperges 3-6 minuten te koken, dan van vuur te halen en 15-20 minuten te laten nagaren met de deksel erop.

Giet de asperges niet af, maar schep de asperges met een schuimspaan uit de pan, om breken te voorkomen. Bovendien kun je het kookvocht gebruiken voor soep of sauzen!

Serveer de asperges direct na bereiding.
Hoe weet je of asperges gaar zijn?
Prik voorzichtig met een mes of vork in de onderkant van de asperges. Je moet weinig tot geen weerstand voelen, dan zijn ze gaar!
Serveertips
Je kunt de gekookte asperges op een traditionele Hollandse wijze serveren met gekookte ham, ei en (nieuwe) aardappels. Witte asperges zijn ook heerlijk met een Hollandaisesaus of Bearnaisesaus, of gewoon met een beetje gesmolten boter en nootmuskaat. Bekijk onze receptencollectie voor witte asperges voor nog veel meer variaties!
Asperges invriezen
Je kunt asperges goed invriezen. Schil de asperges zoals hierboven genoemd, droog ze goed af met een theedoek en vries ze in in diepvrieszakken of bakken. 6-8 maanden houdbaar in de diepvries. Voor bereiding doe je de bevroren asperges direct in het kokende water (niet eerst ontdooien), gemiddeld is de kooktijd 1-2 minuten korter dan bij verse asperges.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (3)
Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe. Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten