Eiwit kloppen

Artikel van: allrecipes  |  Video van: allrecipes
Je vindt hier alles wat je moet weten voor het stijfkloppen van ewitten, of je nou schuimige eiwitten, eiwit met zachte pieken of stijfgeslagen eiwit nodig hebt voor je recept, je vindt hier de techniek!
Wat je nodig hebt...
  • Eieren op kamertemperatuur.
  • Een schone glazen of metalen kom. De kom moet groot genoeg zijn om het grote volume aan stijfgeslagen eiwitten te bevatten. Zorg dat de kom echt brandschoon is. Zelfs het kleinste beetje vet kan er voor zorgen dat de eiwitten niet stijf worden. Gebruik geen plastic kommen, want die houden vet vast, zelfs al maak je de kom heel goed schoon.
  • Een elektrische mixer met schone kloppers. Zorg dat de kloppers brandschoon zijn, voor dezelfde reden als de schone kom. Je kunt ook een garde gebruiken, maar dat kost wat meer tijd en moeite om de eiwitten stijf te krijgen.
  • Wijnsteen. Dit is een optioneel ingrediënt, maar het stabiliseert de eiwitten en zorgt dat ze goed stijf worden. Voeg een snufje toe na een minuut of 2 minuten kloppen.

Schuimige eiwitten
Eiwit kloppen stap foto 2
Om schuimig eiwit te krijgen, klop je de eiwitten een paar minuten op hoge snelheid tot je kleine doorzichtige belletjes ziet. Het eiwit blijft nog niet rechtop staan als je de kloppers uit het schuim haalt.
Zachte pieken
Eiwit kloppen stap foto 4
Als een recept vraagt om eiwitten met zachte pieken, blijf dan mixen tot het eiwit sneeuwwit is en pieken vormt die nog van de kloppers afvallen als je de mixer uit het schuim haalt. De pieken blijven nog niet stevig rechtop staan.
Stijve eiwitten
Eiwit kloppen stap foto 6
Blijf mixen, tot de eiwit in stijve pieken rechtop blijven staan als je de mixer uit het mengsel haalt. Het eiwitschuim blijft nu ook hangen in de kloppers en valt er niet van af.
Niet te lang mixen!
Als je te lang blijft mixen, zal het eiwitschuim waterig en klonterig worden en onbruikbaar in recepten. Wijnsteen zorgt er onder andere voor dat dit niet zo snel gebeurt.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten