Zelf glutenvrij meel maken

Artikel van: Fiorella Amodio, arts  |  Foto van: BuckwheatQueen
Zelf glutenvrij meel maken
1 van 1
<
>
Je kunt diverse mixen voor glutenvrij meel krijgen in supermarkten en speciaalzaken, maar door je mix zelf te maken heb je meer flexibiliteit en kun je zelf beslissen welke meelsoorten je erin doet. Lees door als je wilt weten hoe je zelf glutenvrij meel maakt!

De perfecte ratio
Om structuur, elasticiteit, textuur en smaak die gluten geven te kunnen 'namaken' heb je een mengsel van verschillende soorten ingrediënten nodig: verschillende soorten meel, zetmeel en andere componenten zoals gom of glutenvrij bakpoeder, en dat alles in de perfecte ratio. Dat klinkt ingewikkeld en moeilijk, maar dat is het niet echt.

Een succesvolle samenstelling is ruwweg 40% granen en 60% zetmeel, met de toevoeging van andere ingrediënten, zoals gom en rijsmiddelen. Waarom deze ratio? Zetmeel maakt cakemengsels en deeg minder zwaar en gom geeft een elastisch effect. Elke meelsoort geeft voldoende proteïne, maar door het mengen van meelsoorten krijgt niet 1 smaak of textuur de overhand.
Maak je eigen glutenvrije meelmix
Er zijn diverse opties voor kant en klare glutenvrije meelmixen in de supermarkt. Toch zouden we adviseren zelf je eigen mix te maken! Probeer uit welke meelsoorten en smaken jij het lekkerst vindt en welke het meest betrouwbaar zijn om mee te werken.

We hebben twee verschillende, makkelijke recepten voor glutenvrij meel voor je met een neutrale smaak en textuur, zodat je het als "gewone" bloem kan verwerken. Beide mixen zijn geschikt voor cake, muffins, brood, wafels, pannenkoeken, koekjes en meer.
Ingrediënten info
Sorghum meel: dit is een prima basismeel met een neutrale smaak. Je kunt het in gezondheidswinkels of online krijgen.

Aardappelzetmeel: dit is niet het zelfde als aardappelmeel. Aardappelzetmeel is fijner en wit, terwijl aardappelmeel van de hele aardappel inclusief schil gemaakt wordt en grover is.
Glutenvrij meel met gierst
 • 200 gr sorghum meel
 • 300 gr wit rijstmeel
 • 200 gr millet (gierst) meel
 • 300 gr aardappelzetmeel
 • Schep de meelsoorten in een grote plastic container met een deksel. Sluit goed af en schud tot het goed gemengd is en het meel een gelijkmatige kleur heeft.
 • Bekijk het volledige recept
Glutenvrij meel met arrowroot
 • 400 gr sorghum meel
 • 480 gr zilvervliesrijstmeel
 • 240 gr aardappelzetmeel
 • 190 gr arrowroot
 • Meng alle meelsoorten in een afsluitbare bak en schud goed door, tot het meel een gelijkmatige kleur heeft.
 • Bekijk het volledige recept
Top tips
Vers:Zorg ervoor dat je ingrediënten altijd vers zijn! Dit is van cruciaal belang in succesvol glutenvrij bakken.

Bewaren: Bewaar in een donkere, droge plaats of in de koelkast voor enkele maanden, of zelfs nog langer in de vriezer (6-8 maanden). Het is belangrijker dat er geen vocht bij komt dan de temperatuur; een luchtdicht afgesloten trommel is een must!
Wanneer voeg je bindmiddel toe
Bindmiddelen, zoals xanthaangom of guar gom geven glutenvrije baksels een goeie structuur. Niet alle recepten vragen om extra bindmiddel. Het is daarom het best om de hoeveelheid gom aan te passen aan je recept en niet al toe te voegen aan je glutenvrije meelmix.

De richtlijn is: voeg ½-1 theelepel gom toe voor elke 140 gr glutenvrij meel.
Glutenvrije zelfrijzend bakmeel
Om je eigen glutenvrij zelfrijzend bakmeel te maken kun je 1½ theelepel glutenvrij bakpoeder met ¼theelepel zout toevoegen voor elke 140 gr glutenvrij meel. Je kunt dit goed vantevoren maken en bewaren in een luchtdichte trommel.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe. Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten