Hoe maak je een roux - stap-voor-stap

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: allrecipes
Hoe maak je een roux - stap-voor-stap
1 van 5
<
>
‘Roux’ (uitspraak: roe) is een bindmiddel voor soepen en sauzen die zijn oorsprong heeft in de Franse keuken van meer dan 300 jaar geleden. Een roux is een soort deeg op basis van bloem en boter. Door verhitting verdwijnt de grove bloemsmaak en krijgt de substantie een mooie kleur; een goede roux geeft een zijdezacht, nootachtige aroma aan de soepen en sauzen die ze bindt.
Verschillende soorten roux
Er zijn vier verschillende roux: witte, blanke, bruine en donkerbruine. De kleuren zijn afhankelijk van de kooktijd; een witte roux kookt kort, een donkerbruine roux kookt het langst. Meestal wordt een witte of blanke roux gebruikt, en dit meestal voor sauzen, soepen of stoofschotels. De bruine en donkerbruine roux zijn voller van smaak, maar binden minder goed dan witte of blanke. Bruine roux wordt veelal gebruikt in gerechten uit de Cajun of Creoolse keuken, met name voor gumbo en jambalaya.


1 Hoe maak je een roux - stap-voor-stap stap foto 1
Om te beginnen laat je 225 gr boter op een middelhoog vuur in een steelpannetje smelten.
2 Hoe maak je een roux - stap-voor-stap stap foto 2
Roer met een garde 225 gr bloem door de boter.
3 Hoe maak je een roux - stap-voor-stap stap foto 3
Je krijgt nu een dikke pasta.
Witte roux
4 Hoe maak je een roux - stap-voor-stap stap foto 5
Blijf 5 minuten voortdurend roeren met een garde tot de pasta bleker en glad begint te worden. Je hebt een witte roux als de specifieke bloemgeur is verdwenen. Deze roux wordt vaak gebruikt als bindmiddel voor bijvoorbeeld witte saus (bechamel) en kaassaus.
Blonde roux
5
Na ongeveer 20 minuten verwarmen en roeren bereikt de roux haar blanke of blonde fase. De kleur is nu goudbruin, en de textuur is heel glad en dunner dan in de witte fase.
Bruine roux
6
Een bruine, pindakaaskleurige roux krijg je na ong. 35 minuten verwarmen en roeren. Het aroma is wat steviger en scherper dan de nootachtige geur van de blanke roux. De roux is weer dunner geworden en pruttelt steeds minder.
Donkerbruine roux
7
Nog donkerder dan bruine roux is de donkerbruine roux die na ong. 45 minuten ontstaat. Donkerbruine roux heeft de kleur van gesmolten melkchocolade. Deze roux heeft de minste bindingskracht en wordt vooral gebruikt voor de smaak.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten