Broccoli koken - en andere weetjes

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: allrecipes
Broccoli koken - en andere weetjes
1 van 1
<
>
Hoewel broccoli het best groeit bij wat kouder weer en van de late herfst tot vroege lente z’n groeiseizoen heeft, is verse broccoli het hele jaar door verkrijgbaar.

Per portie biedt deze krachtbron aan voedingsstoffen 200% van de dagelijks aanbevolen behoefte aan vitamine C, een behoorlijke dosis vitamine A, lactoflavine B2, calcium en vezels. En dat alles voor maar 40 calorieën! Het is zelfs bewezen dat het beschermt tegen cataracten, hersenbloedingen en vele vormen van kanker.

Wist u dat?
Broccoli is erg populair in de Chinese, Japanse, Italiaanse en Amerikaanse keuken. Het kan licht gestoomd of rauw als snack gegeten worden, in beslag gehuld gefrituurd, gaar gesudderd in een soepje, als roerbakgroente gewokt, uit de oven in een stoofschotel of quiche, door een salade geschept of in kleine roosjes over een pizza gestrooid, of gemengd met uw favoriete pasta. En gooi de stammetjes niet weg! Versnipper ze en vervang ze voor z’n neef de kool in uw favoriete recept voor koolsalade.

Het perfecte roosje
Waar moet u op letten bij het kiezen van broccoli:
  • De beste broccoli is donkergroen van kleur met een iets lichter gekleurde stam.
  • De knopjes moeten goed gesloten zijn, zonder vochtige plekjes of gele verkleuring.
  • De stammetjes zijn stevig en krokant, nooit slap.

In de meeste winkels kunt u ook pakjes voorgesneden broccoliroosjes vinden. Gebruik hiervoor dezelfde criteria.

Ongewassen, op een droge plek en stevig in plastic gewikkeld is broccoli tot 2 weken houdbaar. Vergeet niet dat hoe langer groente bewaard wordt, hoe meer voedingsstoffen ze verliezen. U kunt ze het beste dus zo snel mogelijk gebruiken.

Een ander alternatief is diepvriesbroccoli. Daarvan kunt u net zoveel gebruiken als u nodig heeft en door invriezen blijven de voedingsstoffen behouden.

Goed koken
Goed gekookte broccoli heeft een mooie groene kleur, is mild van smaak en zacht maar stevig van structuur. Kook de broccoli niet te gaar; zo gauw het gaar is uit de pan nemen en direct serveren. U kunt de roosjes ook in ijskoud water dompelen om het kookproces te stoppen, waardoor kleur, smaak en voedingsstoffen bewaard blijven.

Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe. Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten