Verse asperges met citroen-knoflookmayonaise

    Verse asperges met citroen-knoflookmayonaise

    11keer bewaard
    35min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Dit gerecht combineert verse witte asperges met gerookte ham en een verrukkelijke saus. Heerlijk voor in het aspergeseizoen!

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kilo middelgrote witte asperges
    • 1 theelepel suiker
    • zout
    • 200 gr plakjes gerookte ham
    • ½ bosje peterselie, of een handvol kervel
    • 1 teentje knoflook
    • 1 zeer verse eidooier
    • 1 eetlepel citroensap
    • 60 ml olijfolie
    • 20 ml olijfolie met citroensmaak
    • 150 gr yoghurt
    • witte peper uit de molen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Klaar in:35min 

    1. Was de asperges en schil ze van het kopje tot het uiteinde. Snij de houtige onderkant eraf. Vul een grote pan, het liefst een aspergepan, met ruim water en suiker en een flinke snuf zout. Kook de asperges hierin afhankelijk van de dikte in 18-25 minuten beetgaar. Asperges laten uitlekken en tot serveren warm houden.
    2. Eventuele vetrand van de ham afsnijden en de ham in plakjes van 2cm breed snijden. Spreid de plakjes uit op een serveerschaal.
    3. Peterselie of kervel wassen en droogdeppen en hak de blaadjes fijn.
    4. Snij de knoflook grof en leg deze in een vijzel. Voeg ½ theelepel zout toe en plet met een stamper tot een fijne pasta.
    5. Doe de eidooier in een kom om de mayonaise te maken. Voeg knoflook en ½ eetlepel citroensap toe en mix met een elektrische handmixer tot een dikke crème. Voeg eerst druppelgewijs en dan per eetlepel de beide oliesoorten door terwijl je mixt. Tot slot voeg je de yoghurt en ½ eetlepel citroensap door en mix goed door. Op smaak brengen met witte peper en zout.
    6. Leg de lauwwarme asperges op de ham en schenk de saus erover. Bestrooi met gehakte peterselie of kervel. Lekker met witbrood of gekookte aardappelen.

    Asperges schillen, koken en bewaren

    Bekijk ons artikel over het schillen, koken en bewaren van witte asperges!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    barbarella
    0

    Erg lekker! Ik had een hele grote teen knoflook gebruikt, dat was mij iets te sterk, maar verder was het een super recept! - 16 apr 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren