Klassieke Italiaanse lasagne

  • 15keer bewaard
  • 2uur30min

In de loop van de jaren ben ik erachter gekomen dat de best smakende lasagne tijd kost om te maken! De vleessaus moet langzaam sudderen om de beste smaak te ontwikkelen, maar het eindresultaat is dat het echt waard. Je kunt de vleessaus ook met half-om-half gehakt maken.

margaret_fullington

Ingrediënten

Porties: 12 

  • Voor de vleessaus
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gehakt
  • 2 kleine stengels bleekselderij, gehakt
  • 2 wortels, gehakt
  • 2 grote tenen knoflook, versnipperd
  • 1 kilo mager rundergehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 gr gezeefde tomaten
  • 250 ml rode wijn
  • 4-6 verse basilicumblaadjes, gehakt
  • zout en peper naar smaak
  • Voor de bechamelsaus
  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 600 ml melk
  • 1 laurierblaadje
  • zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 375 gr verse of voorgekookte lasagnebladen
  • 450 gr mozzarella, in dunne plakjes gesneden
  • 75 gr Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur30min 

  1. Verhit olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de gehakte uien, wortel, selderij en knoflook toe. Bak 8-10 minuten of tot de groenten zacht zijn. Schep over in een kom en zet apart.
  3. Bak het gehakt rul en bruin in dezelfde pan. Voeg de groenten weer toe en roer de tomatenpuree, gezeefde tomaten, rode wijn en gehakte basilicum erdoor.
  4. Laat de saus op zeer laag vuur, zonder deksel, 1 1/2 tot 2 uur sudderen, tot de vleessaus is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Voor de bechamelsaus: Smelt de boter in een steelpan op middellaag vuur. Roer de bloem erdoor. Mix met een garde beetje bij beetje de melk erdoor en blijf voortdurend roeren tot je een gladde, enigszins dikke saus hebt. Haal van het vuur, voeg een laurierblad voor de smaak toe en zet apart tot je klaar bent om de lasagne samen te stellen.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  7. Om de lasagne samen te stellen: Bedek de bodem van een grote ovenschaal met een dun laagje vleessaus. Schep hieroverheen wat bechamelsaus en beleg dan met een laagje mozzarella en vervolgens een laag lasagnebladen. Herhaal deze lagen. Bestrooi de bovenkant met Parmezaanse kaas en eventueel overgebleven mozzarella.
  8. Bak 30-40 minuten in de voorverwarmde oven tot de lasagne goudbruin is.

Video

Lasagne

Lasagne

Vleessaus voor lasagne

Vleessaus voor lasagne

Bechamelsaus voor lasagne

Bechamelsaus voor lasagne

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (1)

Nanda
van
0

Heerlijke lasagne! Romig van smaak, niet zo tomatig, zoals de meeste lasagnes die ik gewend ben. Wel zou ik de volgende keer meer peper (en zout) toevoegen, ik vond mijn versie een klein beetje flauw van smaak. Ik heb er een simpele salade bij geserveerd (sla, tomaat, komkommer). - 13 sep 2012

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties