Traditionele moussaka

  • 9beoordelingen
  • 46keer bewaard
  • 2uur5min

Dit traditionele en authentieke recept voor moussaka is echt de beste en smaakt precies zoals je zou eten in Griekenland. Het neemt wel wat tijd om te maken, maar het is niet moeilijk. Kalo orexi! (Eet smakelijk!)

Marina

Ingrediënten

Porties: 8 

  • 4 aubergines, in de lengte in plakken van 1 cm gesneden
  • zout
  • 950 ml melk
  • 110 gr boter
  • 6 eetlepels bloem
  • zout, naar smaak
  • 3 eidooiers, losgeklopt
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • snufje kaneel
  • 1/2 theelepel suiker
  • zout en peper naar smaak
  • 400 gr gezeefde tomaten
  • 4 eetlepels versgehakte peterselie
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • 120 gr versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 20min rusten  ›  Klaar in:2uur5min 

  1. Bestrooi de plakken aubergine met zout en leg ze in een vergiet boven de wasbak of een kom. Laat de aubergine 30 minuten tot 1 uur staan, zodat de bittere sappen eruit trekken.
  2. Maak ondertussen de bechamelsaus. Begin door de melk te verwarmen in een pan (niet koken). Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roer met een garde de bloem erdoor tot een glad mengsel. Zet het vuur lager en voeg geleidelijk de warme melk toe, onder voortdurend roeren (met een garde) tot het dikker wordt. Breng op smaak met zout. Haal van het vuur en laat iets afkoelen, mix dan de eidooiers door de saus. Zet apart.
  3. Zodra de sappen van de aubergine goed zijn uitgelekt, spoel je de aubergine af, knijp uit en dep droog met keukenpapier.
  4. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Bak de aubergine aan beide kanten tot ze lichtbruin zijn. Leg de plakken op een bord met keukenpapier.
  5. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschaal van 22x23 cm in met olijfolie.
  6. Verhit de resterende 4 eetlepels olie in een grote koekenpan op laag vuur. Bak hierin de geraspte ui tot deze zacht is, ongeveer 4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Zet het vuur hoger en voeg het rundergehakt toe. Roerbak dit tot het gehakt bruin is, ongeveer 5 minuten.
  7. Voeg de piment, kaneel, suiker, zout, peper en gezeefde tomaten toe. Breng aan de kook en laat sudderen tot het mengsel droog is en al het overtollige vocht verdampt is, ongeveer 15-20 minuten. Roer aan het eind van de kooktijd de peterselie door het gehaktmengsel en haal van het vuur. Laat iets afkoelen en meng dan het eiwit erdoor.
  8. Leg een laag aubergine (de helft) op de bodem van de ingevette ovenschaal. Bedek de aubergine met het gehaktmengsel (alles) en bestrooi met 1/3 van de Parmezaanse kaas. Bedek met de resterende aubergine en bestrooi weer met 1/3 van de Parmezaanse kaas. Schenk de bechamelsaus erover en bestrooi met de resterende kaas.
  9. Bak 45 minuten tot 1 uur in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant goudbruin en stevig is. Laat 20 minuten op kamertemperatuur staan alvorens aan te snijden en te serveren.

Gezonder maken

De aubergine voorkoken is essentieel, maar in plaats van frituren/bakken, kun je de aubergine plakken ook besprenkelen met olie en op een bakplaat in een oven van 200°C bakken, draai ze halverwege een keer om. Je kunt ook half-om-half gehakt gebruiken.

Video

Moussaka

Moussaka

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (9)

RobvanKol
van
6

heb het vandaag gemaakt letterlijk volgens recept, daar los aardappelschijfjes, lamskroontjes en tzatziki erbij.... was heerlijk. kost wel wat tijd om de moussaka te maken maar de moeite waard. mijn gasten waren onder de indruk. - 17 okt 2013

Herman1950
4

Erg lekker. Wil volgende keer proberen schijfjes aardappel toe te voegen - 09 jul 2013

WielHeijenrath
2

De moeite en de tijd die je erin steekt, geeft een heerlijk resultaat en dat telt. Aan te bevelen. - 11 jul 2013

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties