Venkel met paksoi in pittige soja-gembersaus

    Venkel met paksoi in pittige soja-gembersaus

    2keer bewaard
    26min


    6 personen hebben dit gemaakt

    De soja met gember vormt de basis van dit gerecht. De gedroogde basilicum geeft een mooie smaaktoon, maar kan je vervangen met koriander, of een ander groen kruid naar eigen smaak. De cherrytomaatjes geven behalve kleur een frisse smaaksensatie aan het gerecht doordat je ze in hun geheel wokt, waardoor de smaak pas vrijkomt tijdens het eten. Vervang de garnalen evt. door shiitakes.

    Chef Rob Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 1 handje grote garnalen (ontdarmd en ontdooid)
    • 1 “duimpje” gember
    • 3 á 4 eetlepels (zoute) sojasaus (Japanse of Chinese)
    • 1 eetlepel gedroogde basilicum (geen verse)
    • 1/2 rode peper
    • 2 teentjes knoflook
    • 3 á 4 stengels van een paksoi
    • 1 kleine venkel
    • 1/2 rode ui
    • 1 handje cherrytomaten
    • 1 handje cashewnoten
    • 2 eetlepels zonnebloemolie (of arachide)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 6min  ›  Klaar in:26min 

    1. Verhit een wok op middelhoog vuur. Voor het wokken dient eerst alles gesneden te zijn en klaar te staan.
    2. Schil en rasp de gember.
    3. Halveer de peper over de lengte, verwijder de zaadjes incl. de zaadlijsten en snijd in reepjes. Als je van extra pittig houdt gebruik je ook de zaadjes en -lijsten.
    4. Pel de knoflookteentjes (bijv. door ze met de platte kant van een keukenmes plat te drukken) en snijd in plakjes.
    5. Voeg sojasaus, basilicum, gember en de helft van zowel de peper als knoflook toe. Meng goed en proef of je zout wilt toevoegen.
    6. Snijd de paksoi in plakjes (minus het uiteinde) en spoel af. Snijd de groene bladeren in repen, spoel af en houd apart.
    7. Snijd de venkel in hele dunne plakjes en spoel af. Als je geen scherp (koks)mes gebruikt, kan je bijv. een mandoline gebruiken. Een onscherp mes is gevaarlijk omdat je ermee kunt uitschieten tijdens het snijden!
    8. Snijd de ui in niet te kleine snippers (die worden anders gelijk bruin in de hete wok) of ringen.
    9. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in de wok en voeg de garnalen toe. Schep ze om tot ze niet meer doorzichtig/grijs zijn en schep ze uit de wok op een bord.
    10. Verhit 1 eetlepel zonnebloem olie in de wok en voeg de ui en resterende peper en knoflook toe. Schep regelmatig om.
    11. Voeg na een minuutje een deel van de paksoi en venkel toe. Schep om en voeg de rest toe. Door in porties toe te voegen blijft het geheel warm, zonder dat je het vuur hoeft op te hogen.
    12. Voeg na 2 minuten de tomaatjes, daarna de cashews en daarna het groen van de paksoi toe. Schep goed om.
    13. Voeg na 2 minuten het sojamengsel toe, schep goed om, en serveer direct.
    14. Serveer met rijst naar keuze (ik gebruikte Japonica). De rijst kan je van te voren al opzetten. Deze blijft lang warm in een afgesloten pan, en moet vaak na-garen. Deze tijd kan je gebruiken om te wokken.

    Tip

    Ik ontdooi garnalen door ze voortijdig in een bakje water te dompelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren