Watergruwel

  (1)
  30 minuten

  Het is een oud-hollands recept en ik heb me wel eens laten vertellen dat ze dat ook aten op de VOC-schepen naar Azië in de Gouden Eeuw. Mijn oma maakte het vroeger vaak en we eten het ook regelmatig bij mijn moeder. Weinig mensen hier kennen het gerecht nog. Als vulling in dit dessert kan je ook stukjes appel of gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen en dergelijke gebruiken.


  35 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 100 gram vluggort
  • 1 flesje (ong. 500 ml) bessensap
  • ¾ liter water
  • 100 gram krenten en rozijnen
  • een stukje van een kaneelstokje
  • 30 à 75 gram suiker

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:30min 

  1. Laat de vluggort in het water met kaneel en de helft van de suiker een kwartier zachtjes koken. Doe er vervolgens de gewassen rozijnen en krenten in en na nog eens 10 minuten koken het bessensap. Verwijder als de watergruwel goed heet is de kaneel en maak het op smaak af met de rest van de suiker.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  PaulLos
  van
  2

  Komt in de buurt van die zoals mijn oma het maakte. aanpassingen: - 300 gram gort op 2 liter water. - 1 flesje betuwe/hero rode bessen 0,25l - 1 flesje betuwe/hero zwarte bes - bosbes 0,25l - 300 gram krenten en rozijnen - de schil van een citroen meekoken en voordat het van het gas af gaat het sap van de citroen toevoegen. - 200 gram (het is met 2 liter water nu hè) suiker - een eetlepel gemalen korianderzaad (ketoembar) ik kook dit mee in een leaf tea filterzakje van pick wick zodat ik het er weer uit kan halen. ik vond het als kind al heerlijk om de kaneelstokjes leeg te zuigen. Daar gebruik ik er dus meer van. De stokjes uit de supermarkt, daar kun je bij deze hoeveelheid wel 3 van gebruiken zonder dat de kaneel overheerst. voor de liefhebbers van meer smaakbeleving, doe als je de originele hoeveelheid maakt er 2 gram zout bij. Bij 2 liter water gebruik ik ongeveer 5 gram zout. Als variatie kun je ook wat gedroogde veenbessen gebruiken bij de krenten en rozijnen.  -  02 mei 2015