Chutney met appel en rabarber

  1 dag 1 uur 30 minuten

  Zelf chutney maken is hartstikke leuk om te doen. Deze chutney wordt voornamelijk gemaakt van appel, rabarber en appelciderazijn. Als je de chutney inmaakt, moet je er goed voor zorgen dat alle lepels, potjes, en deksels steriel zijn. In steriel afgesloten potten kun je de chutney namelijk maanden bewaren. Een potje chutney is leuk om kado te doen.

  Marjel

  8 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 8 potjes chutney

  • 800 gr Granny Smith appels, geschild en in stukjes
  • 700 gr rabarber, geschild en in stukjes
  • 200 gr suiker
  • 100 gr ui, gesnipperd
  • 230 ml appelciderazijn
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 40 gr blanke rozijnen
  • 25 gr rozijnen
  • 25 gr verse gember, fijngesneden
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel korianderzaden, iets geplet met een vijzel
  • 3/4 eetlepel zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel fenegriekzaad
  • 1/2 theelepel kardemomzaad
  • 1/2 theelepel allspice kruiden (gemalen pimentkorrels)

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1dag afkoelen  ›  Klaar in:1dag1uur30min 

  1. Hak de rabarber, appel, ui, gember en knoflook één voor één in een keukenmachine in stukjes (je kunt dit ook met de hand doen).
  2. Zet een grote braadpan op het vuur en voeg de appelciderazijn toe met de suiker. Als de suiker is opgelost, voeg stukjes appel, ui, rabarber, knoflook en gember toe. Breng al roerende aan de kook, ong. 5 minuten laten koken. Voeg dan zout, korianderzaden, mosterdzaad, fenegriekzaad, kardemomzaad, allspice en alle rozijnen toe. Laat 40 minuten pruttelen onder af en toe roeren.
  3. Ondertussen kun je gaan sterliseren. Doe dit heel voorzichtig. Gebruik handschoenen, een metalen trechter met een wijde opening, een metalen lepel, en een inmaaktang om de potjes in en uit het kokende water te tillen. Zet een grote pan met water op (een grote soeppan bijvoorbeeld) en zet hierin een roostertje om straks de glazen potjes op te zetten (zodat ze de bodem van de pan niet raken). Breng de pan met ruim water aan de kook. Sterliseer alle objecten die je gaat gebruiken door ze minimaal 10 minuten in het water te laten koken: inmaakpotjes, deksels, trechter, metalen lepel, en tang (20 minuten is beter, dan zijn echt alle bacteriën dood).
  4. Draag handschoenen en haal met de gesteriliseerde tang de potjes uit het water. Zet de trechter erop en vul de potjes met de hete chutney (als je koude chutney toevoegt kunnen de potjes breken). Draai de deksels op de potjes goed dicht. Herhaal dit met alle potjes.
  5. Nu worden de potjes luchtdicht gemaakt door ze weer terug te zetten in het kokende water. Doe dit voorzichtig met de tang. Laat de potjes 10 minuten koken. Haal de potjes met een tang uit het water, laat afkoelen. Om te testen of ze goed luchtdicht verpakt zitten, kun je met een vinger op de deksel duwen. Deze moet niet terugveren. Gebeurt dit wel, dan kun je de pot of verder koken, of in de koelkast zetten en binnen 2 weken opeten. Laat de potjes eerst helemaal afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
  6. De vacuum potjes zijn vele maanden houdbaar. Zet ze op een donkere, koele plek. In de koelkast kan ook. Na het openen is de chutney 1-2 weken houdbaar.
  7. Je kunt de chutney al eten als deze is afgekoeld, maar ik wacht vaak een weekje voordat ik een potje open. Serveer bij een kaasplankje.

  Tips

  Wees waakzaam voor schimmels. Als er schimmels in een potje chutney zitten, dan was het potje niet goed steriel en luchtdicht verpakt. Gooi het in dat geval weg.

  Potten steriliseren

  Bekijk ons artikel mét video voor het steriliseren van potten.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)