Mozzarella

  (76)
  1 uur 15 minuten

  Denk je dat zelf mozzarella maken niet te doen is? Dan heb je het mis! Dit recept en de begeleidende video laten je zien hoe je zelf deze heerlijke kaas zelf thuis kan maken.


  81 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 350 tot 450 gr kaas

  • 1 1/2 theelepel citroenzuur
  • 120 ml koud water
  • 1/4 theelepel vloeibaar stremsel
  • 60 ml koud water
  • 3,75 liter volle melk

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur15min 

  1. Los het citroenzuur op in een kopje met 120 ml koud water. Meng in een ander kopje 60 ml water met het vloeibare stremsel. Zet allebei apart.
  2. Neem een grote pan en meng hierin de melk en het citroenzuurmengsel. Verhit op middelhoog vuur tot 32°C, onder af en toe roeren. Als de melk een temperatuur van 32°C heeft bereikt, haal je de pan van het vuur en roer je langzaam het stremselmengsel erdoorheen (roer 30 seconden in de beweging van een 8, dan in de tegengestelde richting om de melk te laten stoppen met bewegen).
  3. Dek de pan af en laat 5-10 minuten staan.
  4. Haal de deksel van de pan. De wrongel moet stevig zijn, met een duidelijke afscheiding van wrongel en wei aan de zijkanten van de pan. Om dit te checken neem je de achterkant van een lepel of spatel en druk voorzichtig de wrongel naar onderen aan de rand van de pan. Als de wrongel te zacht is, of de wei nog te melk-achtig, dek dan weer af en laat nog een paar minuten staan.
  5. Snij de wrongel in de pan in stukken van 2cm. Beweeg de wrongel voorzichtig heen en weer, maar zorg dat de kaas niet breekt.
  6. Zet de pan weer op het vuur en verwarm tot 43°C op middelhoog vuur, onder voorzichtig roeren in een richting.
  7. Schep met een schuimspaan de blokjes wrongel in een vergiet en zet deze op een kom zodat de wei kan uitlekken. Schenk dan de wei weer terug in de pan.
  8. Verhit de wei tot 85°C. Trek wegwerphandschoenen aan. Scheur een stuk van de wrongel af en leg deze op een schuimspaan. Dompel de wrongel 5 tot 10 seconden onder in de hete wei. Kneed de wrongel vervolgens direct door het uit elkaar te trekken, te vouwen en te kneden. Leg weer op de schuimspaan en laat nog eens 5 tot 10 seconden onderdompelen. Trek, vouw en kneed de kaas opnieuw, het moet nu glad en elastisch zijn. Zo niet, herhaal het proces dan nogmaals.
  9. Vorm een bal van de kaas (of elke gewenste vorm) en leg apart. Herhaal het proces tot alle wrongel is verwerkt.
  10. Laat de mozzarella afkoelen (dit kun je versnellen door ze in een ijswaterbad te leggen) en bewaar in de koelkast tot gebruik.

  Naar smaak...

  Je kunt 1 theelepel zout door de kaas doen, indien gewenst. Kneed dit door de wrongel als je het aan het kneden en vouwen bent in stap 8. Als je wilt dat de mozzarella een zachtere structuur heeft, moet je de wrongel iets minder stevig laten worden in de wei en minder kneden en vouwen.

  Tips...

  Gebruik volle melk, rauwe melk, gepasteuriseerde melk, maar nooit gesteriliseerde melk (UHT). Gesteriliseerde melk is verhit op hoge temperaturen en zal daardoor geen 'klontjes' of wrongel meer vormen.

  Video

  Mozzarella - Allrecipes.nl
  Mozzarella - Allrecipes.nl

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (76)

  Beoordelingen in het Nederlands (4)

  13

  Hallo, ik heb tot nu toe 4 keer geprobeerd mozzarella te maken volgens het recept hierboben, maar het lukt mij niet. Ik volg precies wat jullie zeggen, maar mijn wrongel wordt niet elastisch, maar elke keer korrelig......ik gebruik citroenzuur en vloeibaar stremsel. Ik gebruik ook volle milk, gewoon van de supermarkt. Wat doe ik fout? Grt Frank  -  14 dec 2013

  van
  4

  Ik heb het vandaag voor de eerste keer gemaakt (en recept stapsgewijs gevolgd) en zeer tevreden over 't resultaat. Ik heb wel rauwe onbehandelde (dus niet gepasteuriseerde) melk gebruikt van op de boerderij. Van de 3,75L melk had ik uiteindelijk 350g mozarella. https://picasaweb.google.com/112095032704966578859/Mozarella?authkey=Gv1sRgCKy52P_Bht3ddg  -  10 mrt 2015

  PéLinssen
  1

  Welk citroenzuur?? Gewoon geconcentreerd citroensap??? wij zijn zeker 25 minuten aant wachten maar de wrongel blijft slapjes en brokkelig! wat hebben we fout gedaan? ik heb microbieel stremsel erbij gedaan...is dat misschien fout? uiteindelijk is het nog goed gekomen...ik heb de prut (wrongel) laten uitlekken in een kaasdoek.....dat werd 1 geheel...daarna heb ik er in stukken op de schuimspaan in de wei gelegd en getrokken gekneed etc etc..niks helpt...het blijft brokkelig!!! ik heb het geheel maar weggegooid...jammer... :-( bewaren in water met zout..  -  12 apr 2015