Hartige oliebollen met ham en kaas

    Hartige oliebollen met ham en kaas

    3keer bewaard
    1uur30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Weer eens wat anders dan oliebollen met poedersuiker op oudejaarsavond, deze oliebollen zijn lekker hartig met kaas en ham!

    Ingrediënten
    Opbrengst: 20 oliebollen

    • 500 gr bloem
    • beetje extra bloem
    • 1 theelepel zout
    • 2 zakjes gedroogde gist
    • 150 ml melk
    • 1 ei
    • 1 flesje bier (pils)
    • 250 gr gesneden ham
    • 250 gr geraspte kaas naar keuze (maar geen jonge!, oude kaas is het lekkerst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Extra tijd: 1uur rijzen  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng de gist erdoor. Verwarm de melk tot hij lauwwarm is. Klop het ei los. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het ei erin. Voeg al roerend de melk en het bier toe. Blijf 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat (dit gaat het makkelijkst met een handmixer met deeghaken).
    2. Haal de ham/kaas vulling eerst even door een beetje bloem. Meng daarna de ham en kaas door het beslag en dek de kom af met plasticfolie. Laat het beslag ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Roer daarna niet meer door het beslag.
    3. Verwarm olie (geen vet!) in de frituurpan tot 175°C. Doop een ijsbolletjestang of twee eetlepels in wat olie en schep wat beslag uit de kom en laat in het frituurvet glijden. Bak ongeveer 5 oliebollen tegelijk en bak ze 6 tot 6,5 minuut, tot ze goudbruin en gaar zijn. Blijf ze omkeren met behulp van een vork.
    4. Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een met keukenrol bedekt vergiet uitlekken. Gelukkig nieuwjaar!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren