Ketelkost

    Ketelkost

    2keer bewaard
    1dag4uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Westfries eenpansgerecht, echter waarschijnlijk origineel afkomstig uit Zeeland. Ketelkorst wordt ook wel "spek en peren" genoemd. Ons familierecept schrijft schrijft “pekelkluif” voor. Dit is varkensknie, -beenschijf of -poot enige dagen in een pekelbad gelegen hebbend. Helaas zijn er nog maar weinig slagers te vinden die dit willen of kunnen leveren, vandaar de volgende alternatieven: Eisbein, bij goede slagers wel te bestellen. Ca. 500 gram per persoon. Het been en het varkensvel en vet zijn nodig voor de smaak, maar worden door de hedendaagse eters niet meer afgekloven/gegeten. Blijft effectief per persoon 200 gram over. Alternatief vlees is zuurkoolspek of mager rookspek aan een stuk (200 á 250 gram pp).

    keeslies Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1,5 kilo zuurkoolspek of mager rookspek aan één stuk
    • 12 à 18 stoofperen, Giezer Wildemannen (denk 2 à 3 per persoon)
    • 1,2 kilo groene kool
    • 1 kilo aardappelen, of meer naar wens
    • jus, van de sudderlappen
    • mosterd erbij serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1dag  ›  Bereiding: 4uur  ›  Klaar in:1dag4uur 

    1. Eventueel 12 uur van te voren het vlees weken onder water.
    2. 4 uur voor opdienen de stoofperen in ruim water opzetten. Hele peren met steeltjes. 3 uur voor opdienen het vlees erbij. Echte diehards doen de kool (in grove stukken) er 1 1/2 uur voor opdienen bij. (De kool zag er vroeger zelfs wat bruinig uit). Persoonlijke smaak vindt ½ uur á 45 minuten lang genoeg. Meest praktische is de kool in een grof netje te stoppen.
    3. Aardappels apart koken. Jus voorwarmen.
    4. Opdienen: Op aparte schotels de peren, kool, aardappels en het vlees serveren. Mosterd, jus en een wijntje kunnen de smaak verbeteren en of verbloemen.
    5. Eet smakelijk.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren