Semur Jawa

    Semur Jawa

    5keer bewaard
    2uur15min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Een pittig Javanees vleesgerecht. Ik maak dit gerecht al vele jaren met goed resultaat. Vind je het te pittig, laat dan de rawits weg.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 eetlepels olie
    • 2 eetlepels boter of margarine
    • 1 flinke ui, fijngesneden
    • 5 daon salam blaadjes (toko)
    • 5 dunne plakjes laoswortel (toko)
    • 1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
    • 1 theelepel nootmuskaat
    • 2 rode pepers, zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden
    • 4 rawits
    • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
    • 800 gr ribstuk, in stukjes van 4 bij 4 cm
    • 10 eetlepels (ong. 125 ml) ketjap manis
    • 300 ml water
    • 1/2 theelepel zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur15min 

    1. Verhit de olie en boter in een braadpan en bak hierin de ui, daon salam, laos, koriander, nootmuskaat, rode peper, rawits en kruidnagel op halfhoog vuur in ongeveer 3 minuten tot het lekker gaat geuren.
    2. Voeg het vlees, de ketjap en 300 ml water toe. Breng het geheel aan de kook. Temper het vuur en leg een deksel op de pan. Laat het vlees heel zachtjes 1,5 tot 2 uur stoven. Zet eventueel een vlamverdeler onder de pan.
    3. Breng het vlees op smaak met het zout. De saus mag donker zijn. Voeg eventueel naar smaak nog wat ketjap toe als de saus lichtbruin is. Eet smakelijk!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    0

    Zowel ikzelf (Javaanse roots) als familie (Belgen die niet echt meer open staan voor exotische gerechten) vonden het heerlijk. Het woord "culinair orgasme" kwam zelfs eens boven Was dus zeer geslaagd! - 09 aug 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren