Kulich (Russische Panettone)

    Kulich (Russische Panettone)

    2keer bewaard
    3uur20min


    23 personen hebben dit gemaakt

    Deze cake wordt in Rusland traditioneel voor Orthodox Pasen gemaakt en gegeten. Het lijkt op het recept voor panettone, wat juist vaak met Kerst gegeten wordt. Hoe dan ook: een heerlijke, luchtige cake, voor elke feestelijke gelegenheid. Het neemt wat tijd om te maken, maar dat is het zeker waard! Bekijk ook de video van dit recept.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 2 cakes (10 porties elk)

    • 360 ml warme melk (in gedeelten)
    • 30 gr droge gist
    • 50 gr blanke rozijnen
    • 30 ml rum
    • 500 gr bloem (in gedeelten)
    • 5 eieren
    • 200 gr suiker
    • 1 theelepel vanille extract
    • 250 gr boter, op kamertemperatuur
    • 50 gr gehakte amandelen
    • 50 gr gedroogde vruchten
    • Voor het glazuur
    • 1 eiwit
    • 200 gr poedersuiker
    • 1 theelepel citroensap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 2uur rijzen  ›  Klaar in:3uur20min 

    1. Los de gist op in 120 ml lauwwarme (niet hete!) melk. Voeg 1/2 theelepel suiker toe. Zet 10 minuten op een warme plek.
    2. Week de rozijnen in de rum.
    3. Zeef 125 gr bloem in een kom, voeg de resterende warme melk toe en meng goed door. Mix het gistmengsel erdoor. Dek de kom af en zet 30 minuten op een warme plek.
    4. Splits ondertussen de eieren. Klop de eidooiers met de suiker een paar minuten tot het lichgeel wordt. Voeg vanille extract en de rum (waar de rozijnen in geweekt hebben) toe en mix door.
    5. Klop de eiwitten met een snufje zout in een aparte kom met schone kloppers schuimig.
    6. Als het deeg 30 minuten heeft gestaan, voeg je de geklopte eidooiers toe en meng door. Voeg vervolgens geleidelijk de eiwitten toe en daarna de resterende bloem. Kneed 10 minuten met je handen en voeg geleidelijk alle bloem toe.
    7. Als het deeg elastisch aanvoelt, kneed je de boter erdoor. Vorm van het deeg en bal en leg in een licht ingevette kom. Dek af met plastic huishoudfolie en zet anderhalf uur op een warme plek.
    8. Kneed het deeg een paar minuten door. Strooi bloem over de rozijnen en verdeel vervolgens de rozijnen, noten en vruchten over het deeg en kneed het er doorheen.
    9. Verdeel het deeg door de helft (of in zoveel porties als je vormen hebt, de vorm moet voor 1/3 gevuld zijn) en leg in speciale panettone bakvormen (of grote blikken bedekt met bakpapier). Dek ze af met een theedoek en laat rijzen tot het deeg tot de rand komt.
    10. Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C.
    11. Bak de cakes in 1 uur gaar. De tijd hangt af van de vormen die je gebruikt, in kleinere vormen is het sneller gaar. Haal ze uit de vormen en laat afkoelen.
    12. Bereid het glazuur voor: meng 1 eiwit met poedersuiker en citroensap. Meng goed door en bestrijk hiermee de bovenkanten van de cakes.

    Video

    Kulich (Russische Panettone)
    Kulich (Russische Panettone)

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren