Hollandse ontbijtkoek

    Hollandse ontbijtkoek

    14keer bewaard
    1uur20min


    15 personen hebben dit gemaakt

    Echte Hollandse ontbijtkoek. Een recept dat erg gewild is bij mijn Nederlandse vrienden in het buitenland.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 ontbijtkoek

    • 340 gr bloem
    • zout
    • 3 theelepels bakpoeder
    • 300 gr lichtbruine basterdsuiker
    • 1,5 theelepel kaneel
    • 3/4 theelepel nootmuskaatpoeder
    • 1/3 theelepel kruidnagelpoeder
    • 150 gr zeer zachte boter
    • 375 ml karnemelk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Vet een cakevorm in met boter en bestrooi met een beetje bloem. Verwarm de oven voor op 165°C.
    2. Bloem, zout, bakpoeder, suiker en kruiden zeven. Voeg de zachte boter en karnemelk toe aan de droge gezeefde ingrediënten, en roer alles goed door tot een vloeibaar, gelijkmatig deeg.
    3. Schenk het deeg in de ingevette vorm. Zet de ontbijtkoek ong. 1 uur tot 1 1/4 uur in de oven en controleer 5 minuten voor het einde van de baktijd of de koek klaar is door met een sateprikker de koek in te prikken. De prikker moet er droog uitkomen. Een vingerindruk aan de bovenkant mag ook maar kort zichtbaar blijven.
    4. Haal de ontbijtkoek als deze gaar is uit de oven en laat de koek uitdampen zonder de vorm. Doe daarna terug in de vorm en laat dan in z'n geheel afkoelen. Zo voorkom je uitdrogen.

    Tip

    Dek de ontbijtkoek tijdens het bakken in de oven af met wat aluminiumfolie als je denkt dat de bovenkant te bruin wordt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    0

    Lekker, maar het was erg zacht aan de onderkant toen het uit de oven kwam. Als ik het nog eens maak laat ik het langer in de oven staan. - 18 mei 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren