Risotto met prei en hazelnoot

  (2)
  25 minuten

  Toen mijn kinderen klein waren gingen we altijd naar een boerderij om fruit en groenten te plukken. Eenmaals thuis aten we dan risotto gemaakt met prei van de boerderij. Lekker en makkelijk te maken met een snelkookpan.


  4 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 850 ml vlees- of groentebouillon
  • 2 kleine wortels
  • 2 tot 3 kleine preien
  • 1 klontje boter
  • 1 takje rozemarijn
  • 225 ml droge witte wijn
  • 400 gr Carnaroli, Arborio of Vialone Nano rijst
  • 1 theelepel zout (of minder als de bouillon al zout is)
  • 1 handvol hazelnoten, grof gehakt
  • 1 klontje boter
  • geraspte Parmezaanse kaas naar smaak

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

  1. Breng de bouillon aan de kook in een medium pan. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Snijd de prei door de lengte, was en verwijder de donkergroene gedeelten, snijd ze in kleine stukjes van 2 mm.
  2. Zet de snelkookpan op medium en smelt er 1 klontje boter in. Bak de prei, wortel en rozemarijn in de pan even bruin. Voeg de helft van de wijn toe en laat sudderen (Bewaar de andere helft van de wijn voor over de rijst).
  3. Wanneer de wijn verdampt is, voeg je de rijst toe. Roer tot de boter is opgenomen. Voeg dan de rest van de wijn toe en laat deze weer verdampen. Voeg zout toe en de kokende bouillon, roer en zet de deksel op de snelkookpan.
  4. Zet de snelkookpan op de hoogste stand en zet de druk erop. Afhankelijk van het type pan kun je hem uitzetten of lager wanneer de druk erop staat. Tel 4 minuten vanaf het moment dat de druk erop staat.
  5. Terwijl de rijst kookt, rooster je de hazelnoten een paar minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn, blijf roeren.
  6. Na 4 minuten haal je de pan van de hittebron en haal je de druk eraf door de stoom te laten ontsnappen. Let op want er kan kookvocht uit komen. Doe dit heel voorzichtig.
  7. Maak de snelkookpan open, roer door de risotto en proef of je meer zout wilt toevoegen. Voeg de andere klont boter toe en roer. Serveer met de geraspte kaas en hazelnoten erover.

  Tips:

  De hoeveelheden zijn erg belangrijk als je risotto in een hogedrukpan maakt. Als je geen keukenweegschaal hebt, gebruik dan een glas of een mok en meet 2 volle mokken bouillon per 1 volle mok rijst af. Voor dit recept heb je 2 mokken rijst en 4 mokken bouillon nodig. Elk type rijst heeft een andere kooktijd. Vier minuten is meestal genoeg, maar als je de rijst wat langer moet koken, kun je dat beter achteraf doen dan hem eerst te lang in de hogedrukpan te koken.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (2)