Strudel met peer, amaretti en chocolade

    Strudel met peer, amaretti en chocolade

    2keer bewaard
    1uur50min


    Maak dit als eerste!

    Deze strudel gevuld met peren, amaretti en chocolade is ideaal voor tijdens de koude winterse dagen.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • Voor het deeg
    • 250 gr bloem
    • 50 gr suiker
    • 1/2 theelepel zout
    • 50 gr boter, gesmolten en tot kamertemperatuur afgekoeld
    • 1 ei, op kamertemperatuur
    • 50 ml lauw water
    • Voor de vulling
    • 4 middelgrote peren, geschild en in plakjes van 3 mm gesneden
    • 2 eetlepels citroensap
    • 50 gr suiker
    • 1 theelepel kaneelpoeder
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 85 gr gesmolten boter, lauw
    • 20 amaretti koekjes
    • 40 gr pure chocolade, in stukjes
    • poedersuiker om mee te bestrooien
    • amaretti koekjes ter decoratie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 40min  ›  Extra tijd: 30min rusten  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Zet een middelgrote steelpan op laag vuur en laat deze warm worden, terwijl je het deeg voorbereid.
    2. Om het deeg te bereiden:

    3. Meng de bloem, suiker en het zout. Maak een kuiltje in het midden en giet er 50 gr gesmolten boter (op kamertemperatuur) en het ei in. Meng het met een vork en voeg langzaam het lauwe water toe. Voeg de bloem en suiker toe en kneed tot een bal. Kneed het deeg 5 minuten met je handen tot het deeg zacht en elastisch is. Als het te plakkerig is voeg je nog wat bloem toe. Maak er een bal van.
    4. Leg de bal op een hittebestendig werkoppervlak, bedek met de omgekeerde hete koekenpan. Zorg ervoor dat het deeg de pan niet aanraakt, anders begint het te bakken. Als het deeg te droog lijkt kun je het bedekken met een vochtige doek of het deeg met wat olie besmeren voordat je de hete pan erover zet. Laat het deeg 30 minuten rusten.
    5. Om het fruit te bereiden:

    6. Leg de peerschijfjes in een kom en besprenkel met citroensap, dan de suiker, kaneel en de geraspte citroenschil. Leg de peren in een vergiet boven een kom om het vocht op te vangen. Bedek de peren en laat ze minimaal 20 minuten tot 3 uur op een koele plek staan.
    7. Doe het opgevangen sap in een steelpan en reduceer dit in een paar minuten op een laag vuurtje. Je kunt de zo ontstane marmelade mengen met de peren.
    8. Verwarm de oven voor op 200°C / gasovenstand 6. Vet een bakplaat in. Bestrooi een schone grote theedoek aan één zijde met bloem.
    9. Rol het deeg en maak de strudel:

    10. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek op een met bloem bestrooid werkoppervlak. Leg het deeg dan op de theedoek. Bedek de achterkant van je handen met bloem en leg ze onder het deeg met de achterkant van je handen naar boven. Strek het deeg met je handen zo dun mogelijk uit. Als je kleine gaatjes krijgt, geeft dit niet. Je moet een ovalen vorm krijgen van 50-70 cm lang en 35-45 cm breed.
    11. Leg het deeg op de theedoek en besmeer met de gesmolten boter. Laat 20 cm aan de voorkant over en 5 cm aan de zijkanten en leg de helft van de verkruimelde amaretti koekjes op het deeg. Bedek met de peer, stukjes chocolade en nog een laag verkruimelde amaretti koekjes.
    12. Begin met het oprollen van het deeg vanaf het einde zonder vulling. Vouw het ongevulde deel over de vulling en rol de zijkanten op. Borstel er wat boter over. Blijf met behulp van de theedoek oprollen tot je het einde van het deeg hebt bereikt.
    13. Draai met behulp van de theedoek de strudel om op de bakplaat. Smeer er gesmolten boter over. Maak met een scherp mes 4 of 5 inkepingen in de strudel. Deze inkepingen zijn belangrijk om vocht vrij te laten zodat de strudel knapperig blijft.
    14. Bak 35-40 minuten of tot de strudel goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Serveer de strudel warm, bestrooi met poedersuiker en nog wat verkruimelde amaretti koekjes.

    Tips:

    Als je haast hebt kun je ook kant-en-klaar deeg (bladerdeeg of zanddeeg) gebruiken. De strudel kan ook een dag van tevoren gemaakt worden, laat afkoelen, wikkel in folie en bewaar in de koelkast. Voor het serveren kun je hem dan 10 minuten op 180°C / gasovenstand 4 opwarmen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren