Polenta op een houten plank

    Polenta op een houten plank

    1keer bewaard
    1uur40min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    In dit Italiaanse familiegerecht wordt polenta bedekt met stoofvlees en gegeten op een houten (snij)plank waar iedereen omheen zit. Iedereen begint aan zijn eigen kant te eten tot aan het midden waar een hele worst ligt.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 1 kg polenta
    • zout
    • 500 ml melk
    • olijfolie
    • 6 uien, gesneden
    • 4 teentjes knoflook, geplet
    • 3 wortels, gesneden
    • 1 selderij stengel, gesneden
    • gedroogde oregano naar smaak
    • gedroogde rode chilivlokken naar smaak
    • 1 laurierblad
    • 500 gr rundergehakt
    • 4 grote blikken gesneden tomaten
    • 3 worsten
    • 3 pittige worsten
    • witte wijn
    • 8 varkenskarbonades
    • 400 gr varkenshaas, in reepjes
    • 500 gr champignons, gesneden
    • 200 gr geraspte Parmezaanse kaas
    • zwarte peper naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur10min  ›  Klaar in:1uur40min 

      Polenta:

    1. Breng een grote pan met water, zout en de melk aan de kook. Wanneer het begint te koken zet je het vuur uit en roer je de polenta erin. Zet het vuur weer aan en laat de polenta 40 minuten koken, terwijl je continu blijft roeren.
    2. Saus:

    3. Verhit wat olijfolie en voeg de ui en knoflook toe. Wanneer je de knoflook begint te ruiken verwijder je hem uit de pan. Na 5 minuten voeg je de wortel en selderij toe met wat zout. Voeg dan de oregano, laurierblad en chilivlokken toe. Na 5 minuten voeg je het rundergehakt toe. Als het gehakt gaar is voeg je de tomaten toe. Breng op smaak met zout en laat de saus op een laag vuurtje koken.
    4. Bak in een grote koekenpan de 6 worsten in wat olie en een scheut witte wijn. Bak de karbonades aan beide zijden bruin, voeg wat zout toe evenals wat witte wijn. Voeg dan de varkenshaasreepjes toe aan de karbonades en roerbak ze. Voeg dan de champignons toe en bak ze tot ze zacht zijn.
    5. Wanneer de karbonades gaar zijn zet je ze opzij in hun braadvocht zodat ze niet droog worden. wanneer de worsten gaar zijn laat je ze een beetje afkoelen. Snijd 5 worsten in ieder 3 tot 4 stukjes en roer ze door het braadvocht.
    6. Maak de houten snijplank waar je het gerecht op serveert nat. Leg alle ingrediënten vlak bij de snijplank en giet de polenta op de snijplank, smeer glad uit.
    7. Verspreid met een soeplepel wat saus over de polenta en dan wat varkenshaasreepjes. Met een tang verdeel je de karbonades en 5 worsten over de polenta. Strooi er met je handen de champignons, Parmezaanse kaas en wat peper over. Leg de hele worst in het midden van de polenta.

    Tips:

    Als je polenta maakt heb je veel geduld en tijd nodig en blijf vooral de hele tijd roeren, want anders krijg je klonten. Als je worstjes gebruikt die niet pittig zijn kun je eventueel wat meer chilivlokken toevoegen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren