Gebraden gevulde kalkoen

  5 uur 15 minuten

  Ik ga dit jaar mijn 34e kerstdiner bereiden. Met dit recept kun je een heerlijk malse en sappige kalkoen op tafel zetten.


  3 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 20 

  • 1 kalkoen, 10 kg, of groter
  • 450 - 900 gr worstvlees (van worsten zonder de huls)
  • zout en peper

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 5uur  ›  Klaar in:5uur15min 

  1. Zet de oven op 250°C / gasovenstand 9 of zo heet als het kan. Zet een van de roosters bijna op de bodem van de oven. Haal alle ingewanden uit de kalkoen en was ze grondig. Leg ze in een pan met koud water, breng aan de kook, breng op smaak met zout en laat afgedekt op de kookplaat staan tot het gaar is. Vul het water bij, indien nodig.
  2. Was de kalkoen van binnen en van buiten. Droog voorzichtig op het werkblad met de borst naar beneden. Stop het worstvlees tegen de borstkas van de kalkoen aan. Vul de holte NIET, want dan zal het nooit gaar worden.
  3. Met behulp van een braadslee leg je de kalkoen (nog steeds met de borst naar beneden) op een rooster. Leg een laag folie losjes op de bovenkant. Schuif de kalkoen in de oven.
  4. Na 45 minuten, zet je de oven op 170 of 180°C / gasovenstand 3 of 4, en laat je de kalkoen er 3 tot 4 uur in staan als hij wat aan de kleinere kant is, of 5 uur voor een grotere kalkoen.
  5. Je hoeft de kalkoen niet te bedruipen. Het vet in het worstvlees zal ervoor zorgen dat de kalkoen niet droog wordt.
  6. Test de gaarheid met ofwel een vleesthermometer (de beste optie - ze zijn vrij goedkoop) of doorboor het dikste deel van de borst en het dijbeen. De kalkoen is gaar als hij 80°C op beide plaatsen is, of wanneer de sappen helder zijn.
  7. Wanneer de kalkoen gaar is, verwijder je de folie en laat hem nog 10 - 15 minuten in de oven bruinen.
  8. Haal de kalkoen uit de oven en houd hem warm, met de borstzijde naar beneden. Laat 45 - 60 minuten rusten, terwijl je de saus met behulp van de sappen op de bodem van de braadslee gemengd met de prachtige bouillon van de ingewanden maakt. Laat indikken met wat bloem.
  9. Om te serveren draai je de borstzijde naar boven. Alle sappen worden nu opnieuw opgenomen in het borstvlees. Verwijder een poot en zet apart. Snijd langs het borstbeen naar de ribbenkast.
  10. Met het donkere vlees maak je de beste curry - dus geef de borst aan je gasten met een klein beetje van het dijvlees en een kleine hoeveelheid worstvlees. Voeg dan wat van je apart-gekookte salie en ui-vulling toe, dit is de beste manier om het te doen!
  11. Serveer en geniet van alle complimenten!

  Kalkoen braden

  Bekijk ook ons artikel voor het braden van kalkoen! Hier vind je o.a. een tabel voor de bereidingstijd van kalkoen, naar gewicht.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)