Syds tomatenchutney

    Syds tomatenchutney

    Voeg toe aan favorieten!
    45min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb dit met tomaten uit eigen tuin kunnen maken dit jaar. De eerste keer ooit! Ik vind het lekker met verse gember en verse chilipepers en ik laat de venkel en fenegriek heel. Dit recept is genoeg voor 2 potten chutney (van elk 450 gr).

    Ingrediënten
    Opbrengst: 2 potten chutney van elk 450 gr

    • 1 kilo verse tomaten
    • 1/4 theelepel hele venkelzaadjes
    • 1/4 theelepel hele fenegriekzaden
    • 475 ml azijn
    • 450 gr suiker
    • 10 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
    • 1 theelepel fijngesneden verse gember, of naar smaak
    • 2 laurierblaadjes
    • 1/4 theelepel foeliepoeder
    • 1/4 theelepel garam masala
    • 1 verse hele chilipeper, fijngehakt
    • 80 gr rozijnen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verhit de azijn in een pan met een dikke, zware bodem. Voeg de tomaten, venkel en fenegriek toe. Roer de rest van de ingrediënten erdoor. Breng aan de kook op hoog vuur en laat indikken en roer om ervoor te zorgen dat het niet gaat aanbranden. Dit kan tot een uur duren, afhankelijk van de pectine-inhoud van de vruchten (hoe rijper = hoe minder pectine = hoe langer de kooktijd - met minder rijp fruit kun je de kooktijd verminderen).

    Om te testen:

    Tijdens het afkoelen zal de chutney dikker worden. Een goede test is om een lepel een paar minuten in de vriezer te leggen en te kijken of de chutney indikt op deze koude lepel. Als het indikt op de lepel, is het klaar.

    Opmerking:

    Verwijder schuimvorming tijdens het koken door af en toe te roeren, of verwijder het schuim door het weg te scheppen.

    Bij het maken van grotere hoeveelheden:

    Gebruik minder knoflook en gember. Als je bijvoorbeeld 3 kg fruit gebruikt, gebruik dan niet 30 teentjes knoflook. Neem 15 teentjes. Dan zal het nog steeds lekker naar knoflook smaken!

    Bewaren:

    Hiermee maak je 2 grote glazen potten chutney. Je kunt de chutney enkele maanden in de koelkast bewaren, of in gesteriliseerde en luchtdichte potten die 20 minuten in een waterbad zijn gedompeld zelfs 1 jaar. Laat alles eerst goed afkoelen voordat je het wegzet in de koelkast of keukenkast.

    Potten steriliseren

    Bekijk ons artikel mét video voor het steriliseren van potten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren