Bolletjes

  (2)
  55 minuten

  Een brood moet een halfuur afkoelen voordat het gesneden kan worden, maar bolletjes kunnen binnen een paar minuten uit de oven gegeten worden, nog lekker warm. Het deeg kan natuurlijk ook in de broodmachine gemaakt worden.

  Marco

  California, Verenigde Staten
  13 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 9 

  • 285 g volkorenmeel
  • 1 1/2 theelepel zout (6 g)
  • 1 eetlepel en 1 theelepel suiker
  • 325 ml water
  • 3 theelepels (1 zakje) gist
  • 235 g bloem
  • 2 eetlepels (30 ml) olijfolie

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:55min 

  1. Spoel een klein kommetje om met water, en doe er een theelepel suiker in.
  2. Meet 200 ml water af in een maatbeker, breng een beetje water aan de kook, en vul de maatbeker aan tot 325 ml met kokend water (dit om water van ongeveer lichaamstemperatuur te krijgen.)
  3. Roer even in het water, giet dan de helft in het kommetje met suiker, voeg het gistpoeder toe en roer het voorzichtig, om alle gist op te lossen.
  4. Doe het zout in een grote kom, voeg het volkorenmeel toe, maak er een kuiltje in, doe daarin de suiker en de olijfolie, en dan de rest van het lauwe water.
  5. In een paar minuten komt de gedroogde gist weer tot leven en begint het te schuimen, voeg het dan bij het volkorenmeel, roer het met een stevige houten lepel goed door elkaar, strooi dan de bloem erover, dek de kom af, en laat het een uur staan - of begin meteen met kneden.
  6. Meng de bloem door het sponsdeeg, eerst met de houten lepel, dan met de hand. Als het deeg te nat is en helemaal aan de hand blijft kleven, voeg dan wat bloem toe (een eetlepel) - of voeg wat water (2-3 theelepels) toe als het te droog is. Laat het een paar minuten rusten als het goed gemengd is.
  7. Kneed het deeg acht tot tien minuten direct op het aanrecht (als het geen tegeltjes zijn) of op een zware snijplank: knijp het samen tussen vingers en bovenhand, druk het plat met de handpalmen, draai het een kwartslag, en knijp en druk het weer samen; druk het deeg af en toe plat tot een lap en vouw die dubbel, druk het weer samen enz.
  8. Maak een bal van het deeg, doe het in de grote kom, dek die af, en laat het op een warme plaats een uur rijzen
  9. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat
  10. Kneed het deeg even licht en weeg het; verdeel het in negen of tien balletjes, maak er desgewenst rolletjes van (voor kadetjes) en verdeel die over de bakplaat
  11. Laat het deeg weer een uur of zo rijzen op een warme, tochtvrije plaats
  12. Verwarm de oven voor op 225 C, en bak dan de bolletjes 18-19 minuten (zet voor de zekerheid twee keukenwekkers.)
  13. Klop op een bolletje als het uit de oven komt: het moet een beetje hol klinken. Laat de bolletjes een paar minuten afkoelen.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (2)

  Beoordelingen in het Nederlands (5)

  van
  9

  Iets anders. Ik heb ze na 10 min bakken even met geklutste ei bestreken en bestrooid met maanzaad. En daarna weer terug in de oven natuurlijk!  -  23 sep 2009

  van
  4

  Hallo Marco, Dat ziet er heerlijk uit! Zou dit voor mij ook lukken? Ik bezit alleen een magnetron/hetelucht oven, dus geen traditionele oven.  -  13 jun 2012

  Marco
  van
  4

  Iets anders. Vroeger maakte ik altijd 9 bolletjes van elk ca. 95 g, maar ik begon twee daarvan wat veel te vinden voor de lunch. Nu maak ik 10 broodjes van ca. 85 g, en om er 10 mooi op de bakplaat te passen maak ik er rolletjes van die dan rijzen in de vorm van een kadetje (maar geen witbrood natuurlijk.)  -  07 okt 2009