Baklava met toffee

    Baklava met toffee

    4keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Dit zoete dessert is een variant op de klassieke Griekse baklava. Gezoete noten met filodeeg worden overgoten met een overheerlijke honing-toffeesaus.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 45 - 50

    • Voor de Baklava
    • 200 gr ongezouten pistachenoten
    • 200 gr ongezouten walnoten
    • 60 gr basterdsuiker
    • 1 theelepel kaneelpoeder
    • 125-150 gr ongezouten boter, gesmolten
    • 8 velletjes filodeeg
    • Voor de toffee
    • 220 gr donkerbruine basterdsuiker
    • 175 gr honing
    • 1 eetlepel azijn
    • 1 kaneelstokje

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verwarm de oven tot 220°C / gasovenstand 7. Vet een bakblik van 30 x 20 cm in (of iets in die buurt).
    2. Doe de walnoten, pistachenoten, basterdsuiker en kaneelpoeder in een keukenmachine. Maal het grof. Schep het mengsel in een kom. Zet opzij.
    3. Zorg dat het filodeeg klaarligt met een vochtige handdoek erover. Smeer met behulp van een kwastje wat gesmolten boter over elk vel filodeeg. Vouw 1 vel dubbel om de eerste laag te vormen.
    4. Maak vier lagen filodeeg en strooi de notenmix erover. Blijf dan laagjes filodeeg stapelen, en smeer er na elk vel wat boter over.
    5. Smeer wat boter over de bovenste laag filodeeg en vouw de randen samen. Snijd het gebak met behulp van een scherp mes in vierkantjes van 5 cm. Bak 10-15 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de bovenkant goudbruin is.
    6. Om de toffee te maken, breng je de suiker, honing, azijn en kaneelstokje in een kleine steelpan op laag vuur zachtjes aan de kook totdat de suiker is opgelost. Blijf roeren en verhoog het vuur totdat het mengsel gaat schuimen. Haal dan van het vuur en laat een beetje afkoelen. Haal het kaneelstokje eruit.
    7. Om het dessert samen te stellen doe je elk baklava vierkantje in een ingevet rondje in een muffin bakblik. Giet het toffee mengsel erover en laat hard worden.
    8. Bewaar restjes in een luchtdichte container, het blijft een paar weken goed.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren