Chinese gestoomde broodjes (dim sum)

  (31)
  1 uur 20 minuten

  Dim sum zijn kleine hapjes afkomstig uit het Zuiden van China, en deze met vlees gevulde gestoomde broodjes zijn een dim sum favoriet. Je hebt voor dit recept een stoomrekje en stoomplaatje/mat voor in de wok nodig of een stoommandje met inzetrekje (een metalen ring). Gebruik vlees met veel vet zodat de vulling lekker mals wordt. De garnalen zijn optioneel.


  31 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 24 gestoomde broodjes

  • 225 gr varkensvlees, in stukjes gesneden
  • 100 gr Hollandse garnalen, uitgelekt en fijngesneden (optioneel)
  • 1 theelepel zout
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 eetlepel gehakte gemberwortel
  • 1 eetlepel light sojasaus
  • 1 eetlepel rijstwijn
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 eetlepel suiker
  • zwarte peper naar smaak
  • 2 1/2 eetlepels water
  • 1 recept voor Hom bao (het deeg voor de gestoomde broodjes)

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur20min 

  1. Bak de stukjes varkensvlees in een wok op middelhoog vuur. Na 3 minuten voeg je de gehakte garnalen toe (indien gewenst). Bak tot het varkensvlees niet meer roze is. Giet vocht af, breng op smaak met zout en zet apart om af te koelen.
  2. Meng de lente-uitjes, gember, sojasaus, rijstwijn, olie, suiker en peper erdoor. Roer door het vleesmengsel. Roer het water erdoor en meng. Zet 2 uur in de vriezer, of een hele nacht in de koelkast zodat het steviger wordt en de smaken goed mengen.
  3. Bereid het recept voor hom bao voor (Chinese gestoomde broodjes). Klik hier voor recept.
  4. Vorm het deeg in ballen. Rol elke bal uit tot een cirkel. Doe 1 eetlepel van het bereide vleesmengsel in het midden van elke cirkel, en wikkel het deeg rond de vulling. Leg ze met de naden naar beneden op vierkanten stukjes bakpapier. Laat ze ongeveer 30 minuten staan, totdat ze in grootte zijn verdubbeld.
  5. Breng op hoog vuur water aan de kook in een wok, en verlaag daarna tot matig vuur. leg een stoomplaatje op een roostertje in de wok. Leg zoveel mogelijk broodjes, nog steeds op het bakpapier, als op je stoomplaat passen, maar laat ong. 2-5 cm ruimte over tussen elk broodje. Er moet ook minstens 5 cm ruimte zitten tussen de stoomplaat en de wok. Bedek de wok met een deksel. Stoom de broodjes in ong 15 minuten gaar. Zorg dat het water blijft koken, maar niet in contact komt met de broodjes.
  6. Verwijder de deksel voordat je het vuur uitzet. Zo voorkom je dat er condensatie op de broodjes valt en je daardoor gele blaren op de broodjes krijgt. Stoom de broodjes tot ze allemaal gaar zijn.

  Alternatieve kookwijze: Stomen in een stoommandje

  Plaats het metalen inzetrekje (de metalen ring) in de wok, en vul de wok tot iets onder de ring met water. Breng het water aan de kook en zet het vuur lager tot medium, het water moet blijven koken. Dompel het stoommandje onder in koud water, laat uitlekken, en vul met de broodjes (leg zoveel broodjes als mogelijk in het mandje met 2,5 tot 5 cm ertussen), doe de deksel op het mandje, en leg het stoommandje daarna op het inzetrekje in de wok. Zorg dat het kokende water het mandje niet raakt. Stoom de broodjes 15 tot 20 minuten boven kokend water. Stoom de broodjes tot ze allemaal gaar zijn.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (31)