Eenvoudige crème caramel

  In dit recept hoef je de melk niet te verwarmen (en is er dus geen risico op schiften of gestold ei) - gewoon mixen en er direct bijgieten. Makkelijker dan dit kan bijna niet.


  Maak dit als eerste!

  Ingrediënten
  Porties: 6 

  • 100 gr suiker
  • 6 eieren
  • 1 liter volle of halfvolle melk
  • 150 gr suiker of xylitol
  • 2 theelepels vanille pasta (bijv. van Patidess)

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C / gasovenstand 4.
  2. Smelt 100 gr suiker op een matig vuur in een ovenvast steelpannetje (met een inhoud van 2 liter) tot het vloeibaar en goudkleurig is. Schud de pan een beetje om je ervan te verzekeren dat het gelijkmatig smelt en niet aanbrandt. Haal van het vuur. Kantel de pan voorzichtig om de bodem en de zijkanten (ongeveer halverwege de zijkanten) gelijkmatig met de gesmolten suiker te bedekken. Laat afkoelen en uitharden.
  3. Klop de overige ingrediënten in een kom totdat ze goed gemengd zijn, er geen strepen ei meer inzitten en de 150 gr suiker (of xylitol) is opgelost.
  4. Zet een diepe schaal, groter dan de pan met suiker, in de oven en giet voldoende warm water in de schaal, zodat de pan 50-75% onder zal komen te staan. Zet de pan er nog niet in.
  5. Op dit moment begint de afkoelende suiker te kraken in de pan, wat knallende geluidjes geeft. Wacht tot de oven goed is voorverwarmd, en giet dan het crèmemengsel bij de pan met suiker (niet roeren). Zet de pan nu in de schaal met water die in de oven staat. Vul bij met water indien nodig. De pan moet minimaal voor de helft onder staan.
  6. Bak 50 minuten in de voorverwarmde oven, en vul het water bij indien nodig.
  7. Het dessert is klaar als de crème wat wiebelt als je de pan een beetje schudt, maar niet klotst. Haal, als de crème klaar is, de schaal en pan uit de oven, laat afkoelen, en zet de pan dan in de koelkast tot het volledig afgekoeld is.
  8. Draai om in een iets grotere en diepere schaal, of serveer gewoon vanuit de pan. Als je de crème caramel omdraait kun je er wat ongeklopte slagroom over gieten voor een mooi effect.

  Meer ideeën:

  Voor een exotischere versie kun je de vanille vervangen met kardamom. Plet de zwarte zaden of 2-3 kardamompeulen, maal tot poeder, en voeg het erbij in plaats van de vanille.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren