Dadelcakejes met romige karamelsaus

    Dadelcakejes met romige karamelsaus

    1keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Deze heerlijke puddingachtige cakejes zijn zoet en smeuïg en worden ook nog eens geserveerd met een romige karamelsaus. Je kan met dit recept ook één grote cake maken, indien gewenst.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 450 gr dadels, ontpit en in stukjes gesneden
    • 550 ml water
    • 1/8 theelepel gemberpoeder
    • 2 theelepels baksoda
    • 315 gr zelfrijzend bakmeel
    • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
    • 3/4 theelepel koekkruiden
    • 125 gr zachte boter
    • 260 gr suiker, apart te verwerken
    • 4 grote eieren
    • Voor de karamelsaus
    • 165 gr donkerbruine basterdsuiker
    • 125 gr boter, in blokjes
    • 300 ml slagroom (liefst met een hoog vetgehalte), niet opgeklopt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Doe de dadels en water in een steelpan met een zware bodem. Breng aan de kook op een matig tot hoog vuur onder voortdurend roeren met een houten pollepel.
    2. Haal van het vuur en voeg gember en baksoda toe. Roer tot alles goed gemengd is. Dek de pan af met plasticfolie en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. (Dit mengsel kan je het beste de dag ervoor maken, zodat de dadels meer water opnemen).
    3. Verwarm de oven voor op 180°C / gasovenstand 4. Vet twee bakblikken voor elk 6 grote muffins in.
    4. Zeef het zelfrijzend bakmeel, kruidnagelpoeder en de koekkruiden en meng door elkaar.
    5. Mix in een andere kom de boter gedurende 1-2 minuten. Voeg de helft van de suiker toe (130 gr) en mix 2 minuten. Voeg de resterende 130 gr suiker toe en klop nogmaals 2 minuten of tot het luchtig is.
    6. Voeg de eieren één voor één toe, klop 1 minuut na elke toevoeging. Gebruik een rubberen spatel om het door het bloemmengsel te roeren tot het goed gemengd is. Roer het afgekoelde dadelmengsel erdoor totdat alles goed gecombineerd is.
    7. Schep het mengsel in de muffinvormpjes, vul ze iets meer dan 3/4 vol. Bak 35-40 minuten in de oven of tot ze terugveren als je er in het midden induwt. LET OP: ze kunnen heel bruin aan de randen worden - maak je geen zorgen, ze zullen niet aanbranden. Eenmaal gaar, haal je ze uit de oven en laat ze dan 2-3 minuten rusten voordat je ze uit de vormpjes haalt.
    8. Karamelsaus:

    9. Meng de donkere basterdsuiker, boter en ongeklopte slagroom in een kleine pan op matig vuur tot de boter smelt en de suiker oplost. Breng aan de kook, onder voortdurend roeren, gedurende ongeveer 5 minuten of tot de saus dik wordt. Zet opzij en laat iets afkoelen.
    10. Serveer de saus over de dadelcakejes. Zie hieronder voor een leuke serveertip.

    Serveertip:

    Leg elk cakeje ondersteboven op een serveerschaaltje. Schenk er wat van de warme saus over, gevolgd door een grote schep roomijs met vanillesmaak. Voeg nog twee wafeltjes toe door deze in het ijs te steken in een "V" vorm en je toetje is helemaal af!

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren