Duitse kerstkoekjes (Lebkuchen)

    Duitse kerstkoekjes (Lebkuchen)

    8keer bewaard
    2uur28min


    13 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb deze Lebkuchen koekjes altijd lekker gevonden met Kerstmis, dus dit jaar heb ik ze zelf geprobeerd te maken. De kruiden in deze kerstkoekjes passen echt bij Kerstmis - een heerlijke mix van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 25 lebkuchen

    • 250 gr bloem
    • 85 gr gemalen amandelen
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1/2 theelepel baksoda
    • 1/2 theelepel gemalen piment
    • 1 1/4 theelepel kaneelpoeder
    • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
    • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
    • 175 ml heldere honing
    • 85 gr boter
    • 1 eetlepel citroensap
    • 1/2 citroen, fijn geraspte schil en geperst
    • 1/2 sinaasappel, fijn geraspte schil
    • 100 gr poedersuiker
    • 1 eiwit, geklopt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 13min  ›  Extra tijd: 2uur afkoelen  ›  Klaar in:2uur28min 

    1. Zeef de droge ingrediënten in een grote kom, meng ze daarna grondig.
    2. Verwarm de honing en boter in een pan op een laag vuur tot de boter smelt, giet het dan in het bloemmengsel. Voeg het citroensap en de citroen-en sinaasappelschil toe. Meng goed met een garde tot alles goed gecombineerd is.
    3. Dek het deeg af en laat een hele nacht of tenminste 2 uur afkoelen om de smaken te laten versmelten.
    4. Verwarm de oven voor op 180°C / gasovenstand 4.
    5. Rol het deeg met je handen tot 25 balletjes, die elk 3 cm groot zijn. Maak ze daarna een beetje plat.
    6. Verdeel het mengsel over 3 bakplaten bekleed met bakpapier, en laat een behoorlijke hoeveelheid ruimte tussen de koekjes.
    7. Bak 13 tot 15 minuten, of tot er bij lichte aanraking geen afdruk achterblijft.
    8. Terwijl de koekjes in de oven staan, maak je het glazuur: Meng de poedersuiker en het eiwit tot een glad, vloeibaar glazuur.
    9. Laat, als de koekjes klaar zijn, ze iets afkoelen op een rooster. Glazuur ze terwijl ze nog warm zijn door de bovenkant van elk koekje met glazuur te besmeren. Laat vervolgens drogen.

    Tip

    Deze koekjes worden nog lekkerder naarmate ze een tijdje rusten. Doe dit door ze 1 of 2 dagen in een luchtdicht bakje te bewaren. De lebkuche zal zachter worden en de smaak zal ook beter tot zijn recht komen.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Het recept is in de maak, maar ik ben nu al enthousiast!!! - 03 dec 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren