Engelse gevulde amandeltaart

    Engelse gevulde amandeltaart

    3keer bewaard
    1uur10min


    10 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een mooi kerstdessert als je geen zin hebt in zware toetjes. Ik kijk er elk jaar weer naar uit om dit te maken! Als je de mincemeat zelf maakt, begin dan een maandje van tevoren!

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Voor het deeg
    • 200 gr bloem
    • 100 gr koude boter, in blokjes
    • 60 gr lichtbruine basterdsuiker
    • 1 ei, losgeklopt
    • 2 eetlepels koud water, of zoveel als nodig
    • 100 gr zelfgemaakte of gekochte Britse mincemeat (klik hier voor een recept)
    • Voor de amandelvulling
    • 150 gr zachte boter
    • 150 gr bruine basterdsuiker
    • 3 grote eieren, losgeklopt
    • 140 gr gemalen amandelen
    • Voor het glazuur
    • 2 of 3 eetlepels sinaasappelsap
    • 100 gr poedersuiker
    • amandelen, om erover te strooien

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C / gasovenstand 5. Vet een springvorm in met wat boter.
    2. Om het deeg te maken:

    3. Doe de bloem en blokjes koude boter in de kom van een keukenmachine en mix 10 tot 15 seconden (of meng de bloem en de boter met je vingertoppen tot het eruit ziet als grove broodkruimels).
    4. Voeg de suiker, het losgeklopte ei en 1 eetlepel water toe. Meng en voeg meer water toe als dat nodig is om een samenhangend deeg te krijgen. Rol uit op een met bloem bestoven werkblad en bedek er een springvorm mee. Prik de deeg bodem in met een vork, en zet vervolgens in de koelkast terwijl je de vulling voorbereidt.
    5. Om de amandelvulling te maken:

    6. Klop de zachte boter en suiker tot een luchtig geheel. Voeg geleidelijk de geklopte eieren en de gemalen amandelen toe.
    7. Verdeel de mincemeat over de deegbodem in de springvorm. Bedek daarna met een gelijkmatige laag amandelspijs. Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de taart goudbruin van kleur is en enigszins stevig aan de bovenkant aanvoelt.
    8. Om het glazuur te maken:

    9. Meng de poedersuiker en het sinaasappelsap goed samen. Giet over de bovenkant van de taart en laat het even kort staan zodat het kan intrekken. Strooi de amandelen daarna gelijkmatig over de bovenkant en zet nog eens 10 minuten terug in de oven, om de amandelen te roosteren.
    10. Laat een beetje afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt. Serveer warm met slagroom of vanille-ijs.

    Wat is mincemeat?

    Mincemeat is geen vlees, maar een mengsel van gedroogd fruit met noten, suiker, specerijen en alcohol. Je kunt dit zelf maken of in Britse speciaalzaken kant-en-klaar kopen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren