Smeuïge chocoladetaart met laagjes en glazuur

    Smeuïge chocoladetaart met laagjes en glazuur

    1keer bewaard
    1uur40min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Een lekkere smeuïge chocoladetaart met een glazuur van chocolade en gecondenseerde melk. Mede door dit glazuur blijft de taart heerlijk luchtig en lekker.

    Ingrediënten
    Porties: 16 

    • Taart
    • 200 gr boter of margarine
    • 400 gr suiker
    • 200 gr plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
    • 8 middelgrote eieren (of 6 grote)
    • 2 theelepels vanille-extract
    • 340 gr bloem
    • 100 gr cacao
    • 2 theelepels baksoda
    • 4 theelepels bakpoeder
    • 1 theelepel zout
    • 1 theelepel instant koffiekorrels
    • Glazuur
    • 2 blikjes gecondenseerde volle melk met suiker
    • 100 gr boter of margarine
    • 400 gr chocolade

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 1uur in de koelkast  ›  Klaar in:1uur40min 

      De taart:

    1. Verwarm de oven voor op 180°C / gasovenstand 4.
    2. Klop met een elektrische mixer 200 gr boter en 400 gr suiker samen, en voeg tijdens het kloppen de olie toe. Voeg de eieren één voor één toe, en zorg ervoor dat ze volledig zijn opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Voeg de vanille toe.
    3. Zeef de bloem, cacao, baksoda, bakpoeder, zout en instant koffie, en roer voorzichtig door elkaar.
    4. Giet in twee ronde bakblikken met een doorsnede van 20 cm die zijn ingevet en bedekt met bakpapier.
    5. Bak 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een mes of een spies of de cake gaar is. Je kunt de cakes tegelijk bakken, als ze op hetzelfde ovenrek passen (niet één onder en één boven zetten). Bak ze anders los van elkaar.
    6. Het glazuur:

    7. Terwijl de taarten bakken, maak je het glazuur. Giet de gezoete gecondenseerde melk in een magnetronbestendige kom op de hoogste stand in de magnetron gedurende 1 tot 2 minuten tot de melk heet is. Voeg de chocolade toe (niet roeren). Laat 5 minuten staan, voordat je de boter toevoegt. Meng voorzichtig tot het goed gemengd is. Dek af en zet opzij.
    8. Zodra de taarten uit de oven komen laat je deze op een rooster afkoelen.
    9. Na 30 minuten moet het glazuur voldoende afgekoeld zijn om opgeklopt te worden. Klop 5 minuten op een hoge stand, dan komt er meer lucht bij voor een betere structuur. Zet in de koelkast.
    10. De taarten moeten nu koel genoeg zijn om ze horizontaal door de helft of in 3 delen (als je je dapper voelt) te snijden. Laat volledig afkoelen - nog eens 30 minuten ofzo.
    11. Zodra het glazuur weer een uur is afgekoeld klop je deze weer 5 minuten op. Hij moet nu romig en dik zijn.
    12. Smeer de helft van het glazuur tussen de taartlagen en de rest over de hele buitenkant. Smeer vanuit het midden naar de zijkanten van de taart. Smeer het uit met een plat mes dat je tussendoor af en toe in heet water dompelt. Zo zal het er glad uit gaan zien. De taart is nu klaar om te serveren, al adviseer ik deze eerst een nacht in de koelkast door te laten brengen voor het serveren.

    Tips:

    Ik maak de taartlagen altijd eerst even vochtig met jam voordat ik het glazuur erop aanbreng. Voor een glazuur van melk of pure chocolade gebruik ik kersenjam en voor witte chocolade vind ik frambozenjam beter passen. Een andere leuke variatie is om een witte taart te maken door de koffie en cacao weg te laten. Voeg wel 30 gr extra bloem toe. Gebruik lemon curd tussen de taartlagen (als je dit kunt vinden, anders jam) en maak af met een glazuur van witte chocolade - jammie!

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren