Gemberkoekjes waar je ook huisjes mee kunt maken

    Gemberkoekjes waar je ook huisjes mee kunt maken

    2keer bewaard
    55min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit recept maakt heel veel koekjes, en je kan ze gemakkelijk invriezen. Of gebruik dit recept om bouwstenen voor een gemberhuisje (ginger bread house) te maken.

    Ingrediënten
    Porties: 45 

    • 725 gr bloem
    • 1 theelepel baksoda
    • 1/2 theelepel bakpoeder
    • 2 eetlepels gemberpoeder
    • 2 eetlepels kaneel
    • 1 eetlepel nootmuskaatpoeder
    • 1 eetlepel kruidnagelpoeder
    • 225 gr zachte boter
    • 220 gr donkerbruine basterdsuiker
    • 525 gr keukenstroop
    • 2 eieren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:55min 

    1. Meng in een grote kom alle droge ingrediënten: bloem, baksoda, bakpoeder, gember, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Zet opzij.
    2. Meng de boter en bruine basterdsuiker tot een egaal mengsel. Voeg langzaam de stroop tijdens het kloppen toe. Voeg de eieren één voor één toe, en klop goed.
    3. Voeg geleidelijk de droge ingrediënten aan het botermengsel toe en roer goed door elkaar. Vorm er een bal van (of meerdere kleinere porties zodat je het beter kan uitrollen) en laat het 1 uur in de koelkast staan.
    4. Verwarm de oven voor op 180°C / gasovenstand 4. Bedek een bakblik met bakpapier.
    5. Haal een deel van het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van 5 mm. Knip of snij de gewenste vorm uit voor of een huis of poppetjes, en leg ze op de voorbereide bakplaat.
    6. Bak 15 tot 25 minuten, afhankelijk van de grootte van de vormpjes. Laat afkoelen op een rooster voordat je ze glazuurt of er een huis van bouwt.

    Invriezen:

    Dit recept maakt tot wel 45 koekjes. Als je wilt, kun je er wat van invriezen. Laat ze gewoonweg 30 minuten voor het serveren op kamertemperatuur laten ontdooien.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Een goed recept, maar bij gebrek aan sommige ingredienten heb ik een paar aanpassingen gemaakt: ik heb 450 gr glucosestroop gebruikt en 75 gr honing. Verder heb ik 1 el bakpoeder gebruikt, en geen baksoda. Ik heb het deeg uitgerold tot ong. een halve cm. De uitgestoken koekjes met melk bestreken voor de glans. Daarna afgebakken op 160 graden, 8 minuten. Geweldig lekker!!! - 11 dec 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren