Gestoomde chocoladepudding voor Kerst

  3 uur 20 minuten

  Een last-minute kerstdessert nodig? Maak deze makkelijke, machtige en heerlijke Britse gestoomde kerstpudding (het heet pudding in Engeland, maar het is meer cake) met gemalen amandelen, kaneel, kruidnagel en chocolade!


  1 persoon heeft dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 8 

  • 10 eieren, gesplitst
  • 300 gr suiker
  • 80 gr pure chocolade, gesmolten
  • 120 gr gemalen amandelen
  • 60 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/4 theelepel kruidnagels
  • mespuntje zout

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 3uur  ›  Klaar in:3uur20min 

  1. Klop de eierdooiers met de suiker tot een schuimig geheel, ongeveer 10 minuten. Voeg de rest van de ingrediënten, behalve de eiwitten en het zout, één voor één toe, onder goed roeren.
  2. Klop de eiwitten en zout samen in een droge, schone kom tot ze stijf zijn. Schep de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig en luchtig door het chocoladebeslag met een spatel.
  3. Giet het mengsel in een licht ingevette puddingkom (in het Engels heet dit een 'pudding basin'). Pak een groot vel bakpapier, vet dit in met boter, en vouw in het midden een stukje dubbel (zie foto). Leg het vervolgens met de ingevette kant naar beneden op de puddingvorm. Scheur een stuk aluminiumfolie af, en sla weer een stukje daarvan dubbel in het midden. Leg dit stuk folie over het bakpapier. Bind rondom de puddingvorm de lagen folie met een stukje touw goed rondom vast. Knip tot 3 -5 cm van de rand de folie weg en vouw de overgebleven rand naar binnen toe zodat je een waterdichte vorm krijgt. Maak eventueel aan het stuk touw nog een stukje touw vast waar je hem straks aan kunt optillen.
  4. Zet de pudding op een onderzetter in een grote pan met zoveel kokend water dat de puddingvorm tot ongeveer de helft in het water staat. Stoom de pudding met de deksel op de pan op middelmatig vuur gaar, terwijl het in het kokende water staat. Dit duurt ongeveer 2 uur. Voeg regelmatig wat water toe om het verdampte water aan te vullen. De puddingvorm moet steeds tot de helft in het water blijven staan. Je kunt met een cocktailprikker of breinaald testen of de Engelse kerstpudding klaar is, dan moet deze er schoon uit komen.
  5. Draai de pudding om op een platte schaal en serveer warm met cognacsaus of slagroom.

  Cognacsaus

  Giet een heerlijke cognacsaus over de kerstpudding net als de Britten dat doen. Bekijk het recept hier.

  Eieren splitsen

  In deze video laten we je 4 methodes zien hoe je gemakkelijk eieren kunt splitsen.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren