Gezonde gembercake

    Gezonde gembercake

    10keer bewaard
    1uur10min


    7 personen hebben dit gemaakt

    Deze cake wordt gemaakt met gezondere ingrediënten, waaronder gepureerde pompoen - die helpt om het vochtig te houden zonder veel vet. Deze cake is ook melkvrij!

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 4 eetlepels extra vierge kokosolie
    • 125 gr bloem
    • 125 gr volkorenbloem
    • 4 eetlepels gemalen lijnzaad
    • 1 theelepel baksoda
    • 1 eetlepel geraspte gemberwortel
    • 1 theelepel gemalen kaneel
    • 1/4 theelepel gemalen piment
    • 1/4 theelepel zeezout
    • 110 gr donkerbruine basterdsuiker
    • 1 biologisch ei
    • 280 gr flespompoen - gekookt, gekoeld en gepureerd
    • 125 ml biologische kokosmelk
    • 4 eetlepels stroop
    • 2 theelepels vanille-extract

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C / gasovenstand 5. Bedek een cakeblik (inhoud 1 liter) met extra vierge kokosolie.
    2. Leg 4 eetlepels kokosolie in een magnetronschaal en zet 30 seconden in de magnetron, of tot het gesmolten is. Zet de gesmolten kokosolie opzij.
    3. Meng de bloem, baksoda, gember, kaneel, piment en zout in een grote kom en zet apart.
    4. Doe de suiker, kokosolie en ei in een grote kom en klop tot een gladde massa. Voeg de pompoenpuree, kokosmelk, stroop en vanille-extract toe. Meng de droge ingrediënten door de natte en meng tot een glad beslag.
    5. Giet het cakebeslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak op het middelste rek in de oven tot een prikker er schoon uitkomt, ong 45 tot 55 minuten. Laat 5 minuten in het blik afkoelen, voordat je de cake op een rooster volledig laat afkoelen.

    Tip

    Om pompoenpuree te maken, kun je de pompoen stomen of in blokjes snijden en in een pan met water koken. Pureer het vruchtvlees en laat het afkoelen voordat je het in het recept gebruikt.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    Marjel
    van
    1

    Niet gedacht dat dit zo lekker zou zijn! Ik had geen flespompoen, maar had nog wel een kleine acorn squash (kleine groene pompoen). Dat werkte prima! Je kunt vast elke pompoensoort gebruiken. Ik heb de pompoenpuree gemaakt door de pompoen in twee helften te snijden en met het vruchtvlees onder in een ovenschaal met een laagje water, en dit alles afgedekt met folie, 45 minuten op 200°C te bakken. Daarna kun je het vruchtvlees er zo uitscheppen. - 16 okt 2013

    van
    0

    Ik had er heel veel van verwacht toen ik de ingrediënten zag. Maar ik vond het wat kledderig. De smaak was goed maar ik denk dat de pompoen ervoor zorgt dat het verre van luchtig is. Overigens gebruik ik in plaats van basterdsuiker palmsuiker, deze heeft een lage GI waarde. - 29 okt 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren