Goudbruin gebraden kalkoen

  (1)
  4 uur 35 minuten

  Een vriend van me, die toevallig ook een goede kok is, vertelde me om een met gesmolten boter doordrenkte mousseline doek over de kalkoen te leggen, tijdens het garen in de oven. En het werkt! De kalkoen is een ware traktatie: mooi van kleur en erg mals.


  15 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 8 

  • 1 scharrel-kalkoen (van 5,5 kg)
  • 1/2 citroen
  • verse tijm en/of venkelblad
  • 200 gr boter
  • 450 ml pure kippenbouillon
  • grof zeezout en versgemalen peper
  • een stuk mousseline doek, gevouwen

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 4uur  ›  Extra tijd: 25min rusten  ›  Klaar in:4uur35min 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C / gasovenstand 4. Leg de kalkoen in een braadslee, en zorg ervoor dat alle ingewanden verwijderd zijn. Leg een halve citroen en wat fijngehakte verse kruiden in de holte. Kruid royaal met zout en peper.
  2. Smelt de boter in een pan. Leg de mousseline doek in de gesmolten boter en laat een paar minuten liggen om de boter te absorberen. Leg de doek op de kalkoen en verspreid over de borst en poten van de kalkoen.
  3. Giet de resterende gesmolten boter en 450 ml kippenbouillon in de braadslee.
  4. Bak 4 uur voor een kalkoen van 5,5 kilo (of reken 20 minuten per 450 gr). Bedruip de kalkoen ongeveer elke 30 minuten met het braadvocht. Test de gaarheid door de poten en/of het dikste deel van de borst met een spies in te prikken. Als het vocht dat eruit komt helder is, is het tijd om de kalkoen te laten rusten. Haal de kalkoen uit de oven, leg op een serveerschaal, dek af met aluminiumfolie om warm te houden, en laat zo 20 - 25 minuten rusten.
  5. Om de jus te maken haal je het braadvocht uit de braadslee. Haal eerst door een zeef, laat bezinken, en schep af en toe het vet van de bovenkant af. Giet de magere jus terug in een kleine pan en houd warm tot je klaar bent om te serveren.

  Kalkoen braden

  Bekijk ook ons artikel voor het braden van kalkoen! Hier vind je o.a. een tabel voor de bereidingstijd van kalkoen, naar gewicht.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)