Granaatappel- en appeljam

  (1)
  3 uur

  Deze jam van appels en granaatappels heeft een zeer delicate smaak. Erg lekker op vers brood.


  7 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 2 kg jam

  • 500 gr (ca. 4) granaatappels, uit de schil gehaald en zonder merg
  • 1 kg appels
  • 200 ml water
  • 1,5 kg geleisuiker (of gewone suiker)
  • versgeraspte nootmuskaat naar smaak
  • verscheidene lege vacuüm sluitende weckpotten

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 30min conserveren  ›  Klaar in:3uur 

  1. Verwijder de rode pitjes uit het merg en de schil van de granaatappels. Doe de pitjes in een zeer grote pan met water en laat koken op zeer laag vuur.
  2. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze dan in blokjes. Als je van grote stukken fruit in je jam houdt, maak je de stukken groter. Ik vind het lekkerder om hele kleine stukjes te snijden. Wees je ervan bewust dat appel behoorlijk lang moet koken. Doe het fruit in de pan en blijf zachtjes koken op laag vuur.
  3. Zet een schoteltje in de vriezer. Was de weckpotten en deksels in heel heet water, zet ze op een bakplaat en zet in de oven op 150°C. Breng pannen met water aan de kook ter voorbereiding. Leg de deksels, jampotjes, jamtrechter als je die hebt, en een pollepel klaar.
  4. Kook al het fruit eerst goed gaar - zodra je de suiker toevoegt zal het fruit niet meer zachter worden.
  5. Voeg vers geraspte nootmuskaat naar smaak toe.
  6. Voeg alle suiker al roerend op laag vuur toe, tot het volledig is opgelost. Zet het vuur hoger om de jam aan de kook te krijgen en laat koken. Pak er kleine hoeveelheden jam met een theelepel uit en leg op het afgekoelde schoteltje, wacht even en probeer dan de jam met je vinger in te duwen. Als de vorm van je vinger erin blijft staan in plaats van dat de jam van het bordje afglijdt, is de jam klaar. Als hij nog niet klaar lijkt, test hem dan direct opnieuw, want deze jam wordt snel heel stevig.
  7. Haal de potten uit de oven, roer de jam goed door, zodat het fruit goed gemengd is, en begin dan de potten te vullen. Vul ze tot bijna aan de bovenkant, want als er veel lucht bij zit gaat het sneller schimmelen. Zodra de potten vol zijn, sluit je de weckpot af. Als je losse deksels gebruikt, draai ze dan niet te vast.
  8. Zet de potten in pannen met kokend water, zodat de potten ong. 2-3 cm onder water komen te staan. Gebruik eventueel een theedoek om rond de potten te wikkelen, zodat ze niet tegen elkaar stoten. Breng het water weer aan de kook. Kook de potten tenminste 10 minuten - dit verlengt de levensduur van de jam aanzienlijk en zal helpen om de ontwikkeling van schimmels te voorkomen. Als je ze echt vacuüm wilt krijgen, laat ze dan 20 - 25 minuten koken in het waterbad.
  9. Haal de potten uit het kokend water, PAS OP: ze zullen zeer heet zijn, schroef de deksel aan, en laat afkoelen. Eenmaal volledig afgekoeld, label je ze en bewaar je ze op een koele donkere plaats tot je ze gaat gebruiken. Eenmaal geopend bewaar je ze in de koelkast.

  Tip:

  Als je potten met losse tweedelige schroefdeksels lang wilt bewaren, is het beter om de draairing van de pot af te draaien. Dit voorkomt roestvorming.

  Potten steriliseren

  Bekijk ons artikel mét video voor het steriliseren van potten.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)