Australisch zuurdesembrood

    Australisch zuurdesembrood

    3keer bewaard
    3dagen3uur


    5 personen hebben dit gemaakt

    Er gaat niets boven zelfgebakken zuurdesembrood. Dit recept komt oorspronkelijk van een Australische familie en het is heel bijzonder, want je gebruikt verse druiven! Je begint door een starter te maken (heet ook zetsel), dat een poosje blijft staan, en daarna voor het brood wordt gebruikt. Het duurt dus even om het brood te maken, maar het is echt de moeite waard!

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 225 ml warm water (49°C)
    • 2 zakjes (van elk 7 gr) gedroogde actieve bakkersgist
    • 250 ml zuurdesem starter (zie recept)
    • 450 gr bloem
    • 1 eetlepel zout
    • 1 eiwit, losgeklopt
    • Voor de zuurdesem starter
    • 450 gr druiven, gewassen en zonder steeltjes
    • 340 gr patentbloem
    • water, zoveel als nodig

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 3dagen  ›  Bereiding: 50min  ›  Extra tijd: 2uur rijzen  ›  Klaar in:3dagen3uur50min 

      Starter maken:

    1. Om de starter te maken pureer je de druiven goed en leg je ze in een afgedekte container. Laat 48 uur op kamertemperatuur staan.
    2. Vang het gefermenteerde druivensap op en gooi de pulp weg.
    3. Voeg genoeg warm water toe om 450 ml sap te maken.
    4. Roer de bloem erdoor en laat een nacht op kamertemperatuur staan.
    5. Voeg dagelijks 600 ml warm water en 250 gr bloem toe als de starter wordt bewaard op kamertemperatuur. Als je het in de koelkast bewaart, vul je het twee keer per week aan.
    6. Brood maken:

    7. Giet 4 eetlepels warm water in een glas en strooi daarna de 2 zakjes gist over het oppervlak. Wacht tot het mengsel schuimig wordt.
    8. Meng in een schone kom de rest van het water met 3/4 van de zuurdesem starter.
    9. Voeg 125 gr bloem toe. Roer tot een deeg begint te vormen en voeg dan het gistmengsel toe. Meng gedurende 5 minuten.
    10. Voeg de rest van de bloem en het zout toe. Kneed het deeg tot het zacht en elastisch is, in 10 minuten of iets langer.
    11. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met een vochtige doek. Laat rijzen op een warme plaats (27-32°C) tot het is verdubbeld in omvang.
    12. Kneed het deeg en vorm er een rond brood van. Leg het brood op een ingevette en met polenta bedekte bakplaat.
    13. Laat het brood rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige doek, totdat het in omvang verdubbeld is.
    14. Bestrijk het brood met losgeklopt eiwit en snijd de bovenkant van het brood in met een kriskras patroon. Gebruik hiervoor een scherp mes.
    15. Brood bakken:

    16. Bak 10 minuten op 230°C / gasovenstand 8 met een ovenbestendige schaal gevuld met kokend water die onder het ovenrek waarop het brood staat is geplaatst.
    17. Verlaag de temperatuur van de oven tot 190°C / gasovenstand 5. Haal het water uit de oven en bak het brood tot het mooi bruin is, na ongeveer 35-45 minuten.
    18. Laat afkoelen op een rooster.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren