Spaanse kabeljauw met chorizo

    Spaanse kabeljauw met chorizo

    17keer bewaard
    25min


    27 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een mooi en snel Spaans gerecht. Kabeljauwfilet wordt in de oven geroosterd met een combinatie van chorizo, tomaten, champignons en knoflook, en op smaak gebracht met rozemarijn, tijm, peterselie, lente-ui en kruiden.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 6 eetlepels olijfolie, plus nog een beetje om mee in te vetten
    • 1,3 kilo kabeljauwfilet, dunne gedeelte van de staart verwijderd
    • zout en peper, naar smaak
    • 1 theelepel gehakte verse rozemarijn
    • 2 theelepels fijngehakte verse tijm
    • 55 gr chorizo, in vieren door de lengte gesneden en dan in zeer dunne plakjes
    • 2 Roma-tomaten
    • 5 champignons
    • 3 teentjes knoflook, dun gesneden
    • cayennepeper
    • 2 eetlepels gehakte verse platte peterselie
    • 2 lente-uitjes, dwars gesneden, alleen de witte en groene delen
    • 1 citroen, door de helft gesneden
    • 60 ml clam juice (vers of uit een pot), of visbouillon

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

    1. Verwarm de oven voor op 220°C / gasovenstand 7. Bedek een bakplaat met opstaande randen met bakpapier en bestrijk met olijfolie.
    2. Leg de kabeljauw op de bakplaat en breng op smaak met zout en peper. Leg de chorizo, tomaten en champignons om en om over de vis tot deze volledig bedekt is. Bedek met de knoflook en bestrooi royaal met cayennepeper, rozemarijn, tijm, peterselie en lente-uitjes. Breng op smaak met zout. Besprenkel de vis met 6 eetlepels olijfolie.
    3. Rooster gedurende ongeveer 15 minuten, lepel af en toe wat olie over de vis.
    4. Draai de bakplaat, zodat de vis gelijkmatig gaar wordt, en giet de visbouillon (of clam juice) over de kabeljauw.
    5. Laat nog eens 15 minuten bakken, totdat een metalen pin die je 5 seconden in de vis houdt er gemakkelijk in gaat en warm aanvoelt.
    6. Serveer met wat olie erover. Knijp citroen uit over de vis.
    7. Schuif de vis op een warm serveerbord door een zijde van het bakpapier op te tillen en de vis voorzichtig op het bord te schuiven.

    Tip

    Sommige vissoorten hebben meer kooktijd nodig. Het hangt ook af van de dikte van de vis. Sommige stukken vis hebben wel 30 minuten baktijd nodig.

    Alternatieven voor kabeljauw:

    Probeer dit recept ook eens met koolvis. Deze vis is familie van de kabeljauw, maar veel goedkoper en is ook makkelijk verkrijgbaar.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    Tom
    van
    0

    Erg lekker! Eenvoudig te bereiden maar rijk van smaak. Wel oppassen met de cayennepeper, die kan snel overheersen. - 30 dec 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren