Karper in geleisaus

    Karper in geleisaus

    Voeg toe aan favorieten!
    6uur50min


    Maak dit als eerste!

    Ik heb dit gerecht de eerste keer gemaakt toen ik mijn schoonmoeder wilde laten zien dat ik goed kan koken (kerstavond 1974). Het was een hele uitdaging maar het is gelukt. De voorbereiding kost veel tijd maar het effect is absoluut de moeite waard.

    Ingrediënten
    Porties: 5 

    • 1 hele verse karper (ongeveer 2 kg), ontdaan van ingewanden
    • 2 wortels
    • 2 stuks wortelpeterselie
    • 1/3 knolselderij
    • 1 prei
    • 2-3 laurierbladeren
    • 10 peperkorrels
    • 5 pimentzaden
    • zout naar smaak
    • paar theelepels azijn
    • 1 eiwit, lichtjes geklutst
    • 1 theelepel gelatinepoeder

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur20min  ›  Extra tijd: 4uur in de koelkast  ›  Klaar in:6uur50min 

    1. Maak de karper schoon, snijd de kop eraf (gooi de ogen weg) en snijd de vinnen eraf, snijd de rest in mooie visfilets. Verwijder alle graten. Leg de kop, vinnen en graat in een grote pan, voeg de groenten en kruiden toe, en dek af met water. Laat de bouillon 1,5 tot 2 uur zachtjes koken totdat het aanzienlijk in volume is verminderd.
    2. Ondertussen besprenkel je de karperfilets met azijn.
    3. Haal de bouillon door een fijne zeef. Doe de bouillon weer terug in de pot en breng aan de kook, voeg de karperfilets toe.
    4. Als de vis wit wordt, is hij gaar. Haal de vis voorzichtig uit de pan. Pas op dat je de huid niet beschadigt.
    5. Om de bouillon helder te maken, roer je een eiwit in de hete bouillon en roer krachtig. Als het eiwit hard gaat worden, zal het alle kleine, losse deeltjes uit de bouillon in zich opnemen. Haal de bouillon weer door een zeef gevoerd met mousseline (kaasdoek).
    6. Los de gelatine volgens de instructies op de verpakking op. Voeg aan de bouillon toe en breng aan de kook. Zet opzij om af te koelen.
    7. Leg de karperfilets in een diepe serveerschaal, garneer met groenten uit de bouillon of schijfjes citroen. Giet de afgekoelde bouillon erover en laat in de koelkast opstijven.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren