Engelse chocoladepudding voor Kerst

    Engelse chocoladepudding voor Kerst

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een gestoomde chocoladepudding uit Engeland (Chocolate Christmas pudding), met heel veel chocolade. De pudding is licht gekruid met kaneel en piment, waardoor het een echte kerstpudding wordt.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 6 eieren, gesplitst
    • 250 gr suiker
    • 250 gr pure chocolade, geraspt
    • 2 eetlepels paneermeel
    • 120 gr bloem, gezeefd
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1 snufje zout
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 1/2 theelepel pimentpoeder
    • 1/2 theelepel kaneel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Breng een pan water aan de kook. Vet tevens een speciale Britse puddingkom in (inhoud 500 ml).
    2. Klop de eierdooiers en de suiker in een grote kom tot een licht en luchtig geheel. Voeg de geraspte chocolade, paneermeel, gezeefde bloem, bakpoeder, zout, piment en kaneel toe en roer goed.
    3. Klop de eiwitten stijf en schep voorzichtig door het chocolademengsel.
    4. Giet het mengsel in een licht ingevette puddingkom (in het Engels heet dit een 'pudding basin'). Pak een groot vel bakpapier, vet dit in met boter, en vouw in het midden een stukje dubbel (zie foto). Leg het vervolgens met de ingevette kant naar beneden op de puddingvorm. Scheur een stuk aluminiumfolie af, en sla weer een stukje daarvan dubbel in het midden. Leg dit stuk folie over het bakpapier. Bind rondom de puddingvorm de lagen folie met een stukje touw goed rondom vast. Knip tot 3 -5 cm van de rand de folie weg en vouw de overgebleven rand naar binnen toe zodat je een waterdichte vorm krijgt. Maak eventueel aan het stuk touw nog een stukje touw vast waar je hem straks aan kunt optillen.
    5. De onderkant van de kom mag de onderkant van de pan niet raken. Zet daarom de pudding op een onderzetter in een grote pan met zoveel kokend water dat de puddingvorm tot ongeveer de helft in het water staat. Stoom de pudding met de deksel op de pan op middelmatig vuur gaar, terwijl het in het kokende water staat. Dit duurt ongeveer 1 uur. Voeg regelmatig wat water toe om het verdampte water aan te vullen. De puddingvorm moet steeds tot de helft in het water blijven staan. Je kunt met een cocktailprikker of breinaald testen of de Engelse kerstpudding klaar is, dan moet deze er schoon uit komen.
    6. Draai om op een serveerschaal en serveer met slagroom of ijs.

    Puddingkom

    Puddingkommen uit Engeland worden van aardewerk gemaakt, en zijn volop online verkrijgbaar (even googlen).

    Eieren splitsen

    In deze video laten we je 4 methodes zien hoe je gemakkelijk eieren kunt splitsen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren