Kipsaté roerbakschotel met rijst

    Kipsaté roerbakschotel met rijst

    2keer bewaard
    1uur5min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een recept voor kipsaté van mijn moeder, maar dan een beetje aangepast. De hoeveelheden zijn ongeveer voor 2 personen. Het is een lekkere, eenvoudige roerbakschotel met kip en rijst.

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 1 eetlepel oestersaus
    • 1 eetlepel zoete chilisaus
    • 1 theelepel rode currypasta
    • 1/2 eetlepel witte wijn
    • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
    • 360 gr rijst (basmati of jasmijn)
    • 1 eetlepel olie om in te bakken
    • 1 tot 2 theelepels geraspte gemberwortel
    • 1 teentje knoflook, gesneden
    • 6 kleine champignons, in dunne plakjes
    • kurkumapoeder, naar smaak
    • komijnpoeder, naar smaak
    • chilipoeder, naar smaak
    • korianderblaadjes, naar smaak
    • 1 groot blik kokosmelk
    • 1 eetlepel pindakaas
    • 1/2 ui, gesneden in lange, smalle reepjes
    • 1 wortel, grof geraspt of in reepjes gesneden
    • 2 theelepels vissaus

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur5min 

      Voor de marinade:

    1. Meng de oestersaus, zoete chilisaus, currypasta en wijn in een grote kom. Bedek de kip goed met de marinade, dek af en zet een paar uur in de koelkast.
    2. Kip saté en rijst bereiden:

    3. Spoel de rijst een paar keer af onder koud water. Voeg voldoende koud water toe om de rijst met 1 tot 2 cm water te bedekken. Zet het nog niet op het vuur.
    4. Verhit de olie in een wok (of koekenpan) met het vuur op hoog. Voeg de gember en knoflook toe en roer een paar minuten, voeg dan de champignons toe.
    5. Na een paar minuten voeg je wat kurkuma, komijn, chilipoeder en koriander toe. Ik voeg meestal genoeg toe om de meeste van de blootgestelde champignons mee te bedekken. Experimenteer met de hoeveelheden. Als je de kip niet hebt gemarineerd kun je de currypasta op dit moment toevoegen.
    6. Wanneer de champignons nog wat geslonken zijn, voeg je de kip toe en roer je tot de kip rondom gebakken is. Als je geen wok gebruikt, moet je het mengsel nu overgieten in een steelpan.
    7. Dit is meestal een goed moment om de rijst op te zetten. (Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes koken tot het waterpeil tot onder de rijst zakt. Wanneer dit gebeurt, zet je het vuur heel laag en wikkel je een theedoek om de deksel. Zo hoef je de rijst niet af te gieten.
    8. Voeg nu genoeg kokosmelk aan het kipmengsel toe om het weer vloeibaar te maken. Als je de kip niet gemarineerd hebt kun je op dit moment het beste de oestersaus, zoete chilisaus en wijn toevoegen.
    9. Als de saus warm geworden is, voeg je de pindakaas toe. Wacht een paar minuten totdat het gesmolten is en roer het dan door de saus.
    10. Voeg de ui en de wortel toe als je hem in stukjes hebt gesneden. Als je ze geraspt hebt moet je ze ongeveer 5 minuten voor het serveren toevoegen. Voeg de vissaus toe. Hoeveel je gebruikt hangt af van hoe zout je het wilt, maar 2 theelepels is meestal voldoende.
    11. Draai nu het vuur lager en laat nog 10 minuten sudderen.
    12. Serveer met de rijst en eet smakelijk.

    Tips van de kok:

    Als ik voor meer dan twee personen kook, gebruik ik meestal een kipfilet per persoon plus nog een extra, en ik pas de andere ingrediënten ook aan. De marinade is niet essentieel, maar ik denk dat het de moeite waard is, als je de tijd hebt. Dit gerecht is het meest eenvoudig te maken met behulp van een wok, maar je kunt ook beginnen met een grote koekenpan en het mengsel in een grote pan mengen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren