Lavendel-ijs

    Lavendel-ijs

    6keer bewaard
    15uur


    Maak dit als eerste!

    Dit is een zeer oud recept. Lavendel-ijs smaakt heerlijk geserveerd met frambozen of bramen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 6 stengels lavendel (ongeveer 8 cm lang)
    • 280 ml volle melk
    • 4 middelgrote eierdooiers
    • 90 gr suiker
    • 285 ml volle slagroom
    • halve eetlepel glycerine (optioneel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 10min  ›  Extra tijd: 14uur in de diepvries  ›  Klaar in:15uur 

    1. Snijd of knip de lavendel in stukjes van 1 cm.
    2. Leg ze in een pan met dikke bodem, samen met de melk en verwarm tot net onder het kookpunt.
    3. Haal van het vuur en laat afkoelen.
    4. Wanneer het afgekoeld is, zet je het in de koelkast en laat je het hier een nacht staan.
    5. De volgende dag verwarm je de melk en lavendel nog eens, maar zorg je dat de melk niet meer kookt. Haal vervolgens door een zeef.
    6. Klop de eierdooiers en de suiker en giet dan langzaam de warme melk erdoor en roer de hele tijd.
    7. Doe het mengsel in een schone pan met zware bodem en roer op laag vuur tot het mengsel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te kunnen blijven plakken (lijkt op vla). Laat het niet koken want dan zal het gaan schiften.
    8. Laat afkoelen.
    9. Haal de 'vla' door een zeef gevoerd met een mousselinedoek (kaasdoek).
    10. Als je een ijsmachine hebt, roer je de room door de vla, doe je het in de ijsmachine en volg je verder de instructies van de ijsmachine.
    11. Als je geen ijsmachine hebt, klop je de room een beetje op en schep je het vervolgens door de 'vla'.
    12. Giet in een platte diepvries-geschikte bak, vries 30 minuten in en roer.
    13. Herhaal dit 3 of meer keer of totdat het ijs hard geworden is.

    Tip

    Koop een ijsmachine, dat maakt het leven makkelijker.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren